TAA Hâkim ve Savcılara Uygulamalı Eğitim Veriyor

Hürriyet, Türkiye Adalet Akademisi’ne girdi... Hâkim-savcı yardımcılarına uygulamalı CSI dersleri

Türkiye Adalet Akademisi Hâkim ve Savcı Yardımcılarına Uygulamalı Eğitim Veriyor

Türkiye, sekiz yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesi olayının çözümüne yönelik delillerin toplanmasından gözaltı ve tutuklamalara kadar uzanan soruşturma sürecine odaklanırken, Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) hâkim ve savcı yardımcılarına pratik kazanmaları için uygulamalı eğitim veriliyor.

Akademi Başkanı Muhittin Özdemir ile yapılan bir gezi sırasında ‘Savcılık İşlemleri Uygulama Atölyesi’ni ve ‘Uygulama Adliyesi’ni incelediklerini belirten Özdemir, Türkiye’deki yeni hâkim-savcı yardımcılığı sistemi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Sistem değişti. Önceden adaylar, hâkim-savcıları izleyerek yani bakarak öğreniyordu. Yeni sistemde ‘bakarak öğrenme’ yerini ‘yaparak öğrenmeye’ bıraktı. Yeni sistemde yardımcıların hepsine UYAP’ta ekran açılacak. Hâkim gibi, müdür gibi, adliyenin zabıt kâtibi gibi karar verme sürecinde UYAP’taki iş akışında yerlerini alacaklar. Sonuç olarak adli sistemin parçası haline gelecekler. Gelip geçici bir aday, oradan başka bir mahkemeye giden biri olmayacaklar.”

Savcılık İşlemleri Uygulama Atölyesi’nde hâkim-savcı adaylarının tutanak tutmadan nezarethane denetimi, otopsi ve ölü muayenesi gibi soruşturmanın bütün aşamalarını uygulamalı olarak öğrendiklerini belirten Özdemir, ‘Uygulama Adliyesi’nde, hâkim-savcı yardımcılarının mesleki becerilerini geliştirip pratik kazandıklarını vurguladı.

TAA Başkanı Muhittin Özdemir, kadınların hukuk mesleklerindeki artışa dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ben göreve başladığımda TAA’daki kadın-erkek oranı yüzde 30’lardaydı. Şu an hâkim-savcı yardımcıları içindeki kadın oranı yüzde 60’a çıktı. 1076 kişiden 870 kişilik adli yargıda, 518’i kadın 352’si erkek. Avukatlık grubunda 79 kadın 26 erkek olmak üzere 105 kişi var. İdari yargıda erkekler biraz fazla. Bu gruptakilerin 45’i kadın, 56’sı erkek. Akademide, 1076 kişinin yüzde 60’ı kadın hâkim ve savcı yardımcısı olarak göreve başladı.”

TAA’nın uygulamalı eğitimlerinde örnek nezarethanede bir savcının denetimi, “teşhis odası” adı verilen odada şüphelilerin mağduru göremediği fakat mağdurun şüphelileri görebildiği durumlar gibi senaryolar da yer alıyor. İş kazaları, cinayetler, trafik kazaları ve diğer soruşturmaların incelendiği uygulama atölyesinde hâkim-savcı yardımcılarına delillerin toplanması ve soruşturma süreçlerinde pratik eğitimler veriliyor.

Hâkim-savcı yardımcıları atölyede ölü muayenesi ile otopsiyi öğrenirken, olaylarla ilgili tutanakların nasıl hazırlandığını da uygulamalı olarak öğreniyor ve kendileri de bu rutinleri uygulamaya geçiriyor.