H.K.G. Davasında Yeni Hapis Cezaları

Utanç davasında karar çıktı

Hiranur Vakfı Kurucusunun Kızını Müridiyle ‘Evlendirme’ Davasında Yeni Gelişme

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken müridiyle evlendirilmesi olayı Türkiye gündemini meşgul etmişti. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Ekim 2023’te karar duruşmasında, tutuklu sanık Kadir İstekli’ye 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl ve anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi ise verilen cezaları yetersiz bularak kararı bozmuştu. Mahkeme, sanıkların daha ağır cezalarla cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. Özellikle sanık Kadir İstekli’nin farklı suçlardan ayrı cezalar alması gerektiğini vurgulamıştı. Anne ve baba Gümüşel için ise yasa gereği daha yüksek cezalar talep edilmişti.

Mahkeme kararı sonrasında, dava dosyası tekrar ele alınarak yeni gelişmeler yaşandı. Tutuklu sanık Kadir İstekli, çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan 21 yıl, nitelikli cinsel saldırı suçundan da 15 yıl olmak üzere toplamda 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ise çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. H.K.G.’nin annesi olan firari sanık Fatıma Gümüşel’in yakalanması için karar alındı ve dosyası ayrı bir şekilde ele alınacak.