Türk Karasularında Yunan Botlarına Tepki

Yerlikaya’dan Yunan bakan’a telefon: ‘İhlal kabul edilemez’

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Yunan Sahil Güvenlik Botlarının Türk Karasularını İhlalini Protesto Etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Muğla’nın Bodrum ve Datça ilçelerinde Yunan Sahil Güvenlik botlarının Türk karasularında görüntülenmesi üzerine Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides’i telefonla arayarak tepkisini iletti. Yerlikaya, iyi komşuluk ilişkilerinin korunması için bu tür ihlallerin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Yerlikaya’nın tepkisine Yanıt veren Stylianides, “Olayın siyasi bir yönü olmadığını belirterek iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerine büyük önem verdiklerini ve yaşanan ihlallerin tekrarlanmayacağını” söyledi. Ayrıca konuya ilişkin hemen inceleme başlatıldığını ve gelişmelerden Türk makamlarının bilgilendirileceğini ifade etti.

Datça’da yaşanan olayda Yunan Sahil Güvenlik botundan inen bir kişinin, göçmen kaçakçısına ait olduğu öne sürülen lastik botu alarak kaçtığı görüntüleri sosyal medyada olayın tartışılmasına neden oldu. Benzer şekilde Bodrum’da yaşanan bir olayda ise Yunan Sahil Güvenlik botunun Türk karasularını ihlal ettiği iddia edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli Amiral Yankı Bağcıoğlu, Yunan Sahil Güvenlik botlarının Türk karasularını ihlal etmesine ilişkin sosyal medyada yer alan görüntülere tepki göstererek, “Her türlü ihlale anında ve kararlı bir şekilde yanıt verilmelidir. Böylesi kritik bir durumda sınır güvenliğini sağlamak en temel devlet görevidir ve ihmalkârlığın hiçbir mazereti olamaz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.