Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda Ses Getiren Konuşma Yaptı

BM kürsüsünden BM’ye Gazze eleştirisi: Dur demek için daha neyi bekliyorsunuz

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda Çarpıcı Konuşma Yaptı

ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin liderleri ve üst düzey temsilcilerini bir araya getiren BM 79. Genel Kurulu oturumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çarpıcı bir konuşma yaptı. Oturumda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşmasının ardından konuşan Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

“BM Genel Kurulu’na bugün bir kez daha seslenme fırsatı bulmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Dost ve kardeş Filistin’in temsilcisini hak ettiği yerde görmekten duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum. Atılan tarihi adımın Filistin’in BM üyeliği adına son dönem olmasını temenni ediyorum. Filistin’i tanımayan diğer devletleri de tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin’i tanımaya davet ediyorum.”

“Birileri rahatsız olsa da bugün burada insanlığın ortak kürsüsünde insanlık adına bazı gerçekleri açık açık konuşmak arzusundayım. Üzülerek görüyoruz ki son yıllarda BM Birleşmiş Milletler kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor, giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor.”

“İsrail’in saldırıları sonucunda Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline gelmiştir. Bir lokma kuru ekmek, bir tas çorba bulamadığı için yüzlerce Gazzeli çocuk öldürülüyor. Batı’nın savunduğu değerler ölüyor.”

“Ey insan hakları örgütleri Gazze’dekiler insan değil mi? Ey basın kuruluşları İsrail’in ofisini bastığı kuruluşlar sizin meslektaşınız değil mi? Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa ‘dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz? Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?”

“İran’la kapsamlı ortak eylem planını canlandırma yolunda adımlar atılmasının bölgede güvenin sağlanmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Cinsiyetsizleştirme meselesi bir tercihten ziyade, artık küresel bir dayatmaya kutsala ve fıtrata karşı bir savaşa dönüşüyor.”

“Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşmasının ardından BM 79. Genel Kurulu oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tarihimizden örnek alarak sözlerine devam etti. Erdoğan, dünya için Sıfır Atık hareketine ortak olunması çağrısında bulundu. ’’Hiçbir ülke emisyon azaltımını tek başına göğüsleyemez.’’ dedi.”