Fidan’dan İsrail’e Ateşkes Çağrısı

Dışişleri Bakanı Fidan: İki devletli çözümü uygulamak için İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz

Fidan, İsrail’in Gazze’deki Saldırganlığına Dikkat Çekti

Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu marjında gerçekleştirilen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi’nin Gazze Temas Grubu’nun, Avrupa Birliği (AB) ve Norveç’le düzenledikleri toplantıda konuştu. İsrail’in Gazze’deki “öldürme çılgınlığının” devam ettiğine işaret eden Fidan, ateşkes görüşmelerinin ise çıkmaza girdiğini anımsattı.

Fidan, ateşkes girişimlerinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından sürekli engellendiğini belirterek, “İsrail saldırganlığını önce Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e, şimdi de Lübnan’a yaydı.” dedi.

“Netanyahu’nun yaptıkları yüzünden bölgemiz alevler içinde.” diyen Fidan, kritik bir eşiğe gelindiği uyarısında bulundu. Uluslararası toplumun “kurallara dayalı düzenin” çöktüğüne dikkat çeken Fidan, İsrail’in saldırganlığının sorunun derinliğine vurgu yaptığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Fidan, “İki devletli çözümü uygulamak için İsrail’in iyi niyetini bekleyemeyiz.” ifadesini kullandı. Filistin Devleti ve iki devletli çözümü reddeden İsrail Parlamentosu kararına da değinen Fidan, “İsrail’in açgözlülüğüne karşı durmalıyız.” dedi.

“Filistin Devleti BM’nin tam üyesi olmalıdır. Şimdi hedefimize bir veto kaldı.” diyen Fidan, Filistin işgalinin barış ya da güvenlik getirmediğini belirtti. Ancak, iki devletli çözümün tüm taraflar için kalıcı güvenlik sağlayacağını vurguladı.

Fidan, Türkiye’nin her iki ülkenin güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için bir garantörlük önerisinde bulundu ve “İki devletli çözüm çok geç olmadan hayata geçirilmelidir.” çağrısını yineledi.