Parlamentoda Yeni Yasama Yılı ve Değişiklikler

Meclis’in öncelikleri

Parlamentoda 28. Dönem 3. Yasama Yılına Özel Oturum Yarın Başlıyor

Parlamentoda 28. dönemin 3. yasama yılı, yarın özel oturumla başlayacak. Genel Kurul’un yarın saat 15.00’teki oturumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş akşam TBMM Tören Salonu’nda resepsiyon verecek ancak, İsrail’in Gazze ve Lübnan’da devam eden saldırılarındaki kayıplar ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın cenazesi nedeniyle resepsiyonun iptal edilme olasılığı bulunuyor.”

Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Öğretmenlik Mesleği Yasası Teklifi görüşülecek. Geçen yasama yılında birinci bölümü tamamlanan teklifin ikinci bölümü üzerinde görüşmeler devam edecek. Teklifle ilgili olarak özel okul öğretmenlerinin taban ücret talepleriyle öğretmenliğe alımda mülakat şartına ilişkin eleştiriler bulunuyor. Muhalefetin bazı talepleriyle ilgili değişiklik önergeleri hazırlanabileceği belirtildi.

Genel Kurul’da daha sonra 9. Yargı Paketi olarak bilinen torba teklif görüşülecek. AK Parti, bu teklifte özellikle tartışma konusu olan evlenen kadınların soyadı haklarına ilişkin maddede değişiklik yapmayı planlıyor. Anayasa Mahkemesi’nce eşitliğe aykırı bulunarak iptal edilen bu düzenlemede yapılacak değişiklikle, evlenmeden önceki soyadı ile tanınan kişilerin doğrudan kendi soyadlarını kullanmalarına olanak tanınması öngörülüyor.

Meclis’te bu yasama yılında ayrıca AK Parti’nin girişimiyle Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu kurulacak. Komisyon, yapay zekânın rolü, sektörlere etkisi, insan hakları ile çalışma hayatına yönelik risklerin incelenmesi ve hukukun kurulmasına yönelik ön hazırlık yapılması amacıyla çalışma yapacak. Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu ile İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nun raporları da Genel Kurul’da görüşülecek.

Meclis, 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program (OVP) kapsamındaki reformlar için de mesai yapacak. OVP’deki öncelikli konulardan yasal düzenleme gerektiren bazıları için şu değişiklikler planlanmaktadır: “Vergi harcamaları gözden geçirilerek etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacak. Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden düzenlemeler hayata geçirilecek. Otomatik Katılım Sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. İş Kanunu’nda sosyal taraflar ile diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve güvenceli esneklik sağlanacak. Sosyal güvenlik mevzuatı, değişen işgücü piyasası koşullarına uyumlu hale getirilecek. İcra ve iflas mevzuatı güncellenecek. Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.”