Künhü’l – Ahbâr Kitabı: Osmanlı Tarihinin Önemli Kaynaklarından Biridir

Künhü’l-Ahbâr herkese açıldı... Türkçeye aktarılışı beş yıl sürdü

İstanbul Kültür Yolu Festivali, Rami Kütüphanesi’nde dün gerçekleşen etkinlikle Künhü’l – Ahbâr kitabının tanıtımını yaptı. Programa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından Osmanlı’dan günümüz alfabesine aktarılan kitap, Osmanlı tarihinin en önemli birinci derece kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Beş ciltten oluşan toplam 5 bin 504 sayfalık eserin yayına hazırlanması Doç. Dr. Suat Donuk tarafından yapıldı ve editörlüğünü Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs üstlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un programda yaptığı konuşmada belirttiği gibi, Gelibolulu Mustafa Âlî’nin en hacimli eseri olan Künhü’l – Ahbâr, müslüman tarih yazımına katkı sağlamak amacıyla dört bölümden oluşmaktadır. Kitabın kaleme alınması sürecinde sahte bilgiye itibar etmemeye ve olayları abartmadan aktarmaya önem verilmiştir.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Coşkun Yılmaz da Gelibolulu Mustafa Âlî’den ve Künhü’l – Ahbâr kitabının güncel alfabeye uyarlanma sürecinden bahsederken şu ifadeleri kullandı: “Kitabın tenkitli metni, toplamda 10 yazma nüsha üzerinden beş cilt halinde hazırlanmıştır. İlk iki cildi 2020’de, üçüncü cildi ise 2021’de yayımlanmıştır. Geri kalan ciltler ise son toplantıyla okuyucuların erişimine sunulmuştur. Künhü’l – Ahbâr, Gelibolulu Mustafa Âlî Efendi’nin en kapsamlı ve değerli eseridir. Kitap, özellikle 16. yüzyıla odaklanarak Osmanlı tarihinin ana kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu eseri incelemeyenlerin Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak dönemini tam olarak anlaması ve yorumlaması zor olacaktır.”

Coşkun Yılmaz ayrıca şunları söyledi: “Künhü’l – Ahbâr çok ağır bir dil kullanılmıştır ve farklı zamanlarda yazılmıştır. Eser, 10 ayrı kitabın incelenerek ana metnin oluşturulmasıyla günümüz alfabesine aktarılmıştır. Yüksek bir Osmanlı edebiyatıyla yazılan metin, uzun bir çalışma sonucunda yayına hazır hale getirilmiştir. Eserin basımı tamamlanmış olup, ayrıca PDF formatında da Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun internet sitesinde ücretsiz olarak yayımlanacaktır”.