Öğretmenlikte Yeni Dönem Başlıyor

Öğretmenlikte 3 kariyer basamağı

Öğretmenlik Artık Özel Bir İhtisas Mesleği Olarak Tanımlanacak

Öğretmenlik artık genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanacak. Öğretmenlik mesleği için en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olup hazırlık eğitiminde başarılı olanlar, öğretmen olarak istihdam edilecekler arasından seçilecek.

Hazırlık Eğitimi ‘Milli Eğitim Akademisi’nde Verilecek

Öğretmenlik mesleği yeterlikleri kapsamında belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından gerçekleştirilecek. Öğretmenlik mesleği yeterliklerinde yer alan bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren eğitim Bakanlıkça belirlenecek. Hazırlık eğitimi süresi 4 dönem olacak ve öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak da uygulanabilecek. Hazırlık eğitiminin detayları Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Hazırlık eğitimine alınacak adaylar, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmemek şartıyla sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenecekler.

Devam Zorunluluğu ve Ödeme Detayları

Hazırlık eğitimine katılan adaylar her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav geçmek zorunda olacaklar. Başarılı sayılmak için not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekecek. Başarısız olan adaylara ek sınav hakkı verilecek ve bu sınavdan 60 ve üzeri alanlar başarılı sayılacak. Ancak başarısız olanlar akademiden ayrılacaklar. Uygulamalı derslerde ise puanı 100 üzerinden en az 70 olan öğretmen adayları başarılı sayılacaklar. Ayrıca hazırlık eğitimine devam zorunlu olacak ve öğretmen adaylarına aylık belirli bir miktar ödeme yapılacak.

Sözleşmeli Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar ve gerekli şartları taşıyanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecekler. Sözleşmeli öğretmenler atamaya esas başarı puanına göre eğitim kurumlarına yerleştirilecekler. Üç yıl çalışma sonunda gerekli şartları sağlayan sözleşmeli öğretmenler, talepleri halinde öğretmen kadrolarına atanabilecekler.

Kanuna göre öğretmenlik mesleği, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için belirli hizmet şartları ve eğitimleri tamamlayanlar ilgili unvanlara sahip olacaklar.

Şiddete Karşı Cezaların Artırılması

Herhangi bir şiddet olayına karışan eğitim çalışanlarına ve öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezaların yarı oranında artırılması amaçlanıyor. Şiddet suçları işlendiğinde hapis cezasının ertelenmemesi gerekecek. Bu sayede eğitim çalışanlarının güvenliği daha da sağlanmış olacak.