Eyüpsultan’da Tarihi Yapılar Sorunlu Durumda

Tabelaları sökülmüştü... Eyüpsultan'daki lastikçi tepkilerin odağında

Eyüpsultan Topçular’da Tarihi Yapılar Bakımsız Durumda

Eyüpsultan Topçular’da 1600’lerin başında Sadrazam Öküzcü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan çeşme, namazgah ve karagöz evi, zamanla atıl duruma düştü. 2010 yılında restore edilen tarihi yapılar arasında yer alan karagöz evi özel mülk olarak satıldı ve günümüzde alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı olarak kullanılmaktadır.

Belediye ekipleri, tarihi çeşme ve namazgaha monte edilen sosyal medyada gündem olan tabelaları kaldırmak için harekete geçti ancak özel mülk olduğu için karagöz evi dükkanını kapatamadılar. Bu durum esnaflar arasında tepkilere neden olurken, 400 yıllık tarihi eserin oto lastikçiye kazandırılması eleştiriliyor.

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay konuyla ilgili şunları söyledi: “Öküzcü Mehmet Paşa, Osmanlı döneminde önemli bir isimdir. 1. Ahmet ve 2. Osman döneminde sadrazamlık yapmış ve Osmanlı’ya birçok tarihi eser kazandırmıştır. Karagöz evi, çeşme ve namazgah 1615-1618 yılları arasında yapılmıştır. Ancak günümüzde bakımsız durumda olan bu tarihi yapılar, esnafın yaşadığı sıkıntılara yol açmaktadır. Kamu ve esnaf bir araya gelerek bu duruma çözüm bulmalıdır.”

Çeşme, namazgah ve karagöz evinin önemine değinen Yavaşçay, “Buradaki eserlerin bakımı önemlidir. Tarihi mirasımıza sahip çıkmalı ve onları gelecek nesillere aktarmalıyız” ifadelerini kullandı.