Erdoğan ve Scholz: Ortadoğu Zirvesi İstanbul’da

Scholz’la İstanbul Zirvesi

Erdoğan ve Scholz, Ortadoğu’daki Savaş İhtimalini Görüşmek Üzere İstanbul’da Buluşacak

Ortadoğu’da bölgesel savaş ihtimalinin yükseldiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Alman Şansölyesi Scholz, yapılacak zirvede bölgesel gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele alacak. Geçtiğimiz yıl kasım ayında Scholz ile Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Almanya’nın İsrail’e olan desteğini sert bir şekilde eleştiren Erdoğan, şunları söylemişti: “Bizim İsrail’e borcumuz yok. Ama borçlu olanlar rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik.”

İki lider arasında yapılacak zirvede İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Türkiye’nin Berlin’in İsrail politikasına rahatsızlığı gibi konular ele alınacak. Erdoğan-Scholz zirvesinde İsrail’in, Filistin’in ardından Lübnan’a ve İran’a olası saldırı durumlarına da ayrı bir parantez açılması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Scholz, İstanbul’daki zirve dahil olmak üzere son 4 ay içinde 3’üncü kez bir araya gelmiş olacaklar. Zirvede Türkiye’nin Almanya ve Avrupa Birliği ile ilişkileri, ekonomik, siyasi, askeri, enerji gibi birçok konu ele alınacak. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması, yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi ve Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedariki gibi konuların masada yer alması bekleniyor.