Erdoğan’dan Filistin Konferansında Sert Açıklamalar

Erdoğan’dan ‘İsrail’ çıkışı: Tehlikeyi görüyoruz

Erdoğan, Filistin’in Geleceği Konferansı’nda Değerlendirmelerde Bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin’in Geleceği Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu. “Her ne kadar dünya, İsrail vahşetine 7 Ekim’den sonra gözlerini açmış olsa da Filistin halkı bu zulmü on yıllardır yaşıyor.” diyen Erdoğan, “İsrail’in işgal, yıkım ve infaz politikası tam 76 yıldır aralıksız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Esasında Filistin’de kan, gözyaşı ve zulüm hiçbir zaman dinmedi. İsrail devleti 1948 yılında kuruldu. Buna devlet dersem yanlış olur. İlk adımı böyle atıldı. Filistin halkının gözünde, 14 Mayıs 1948 büyük bir felâket demekti.” şeklinde devam etti. Erdoğan’ın açıklamalarına göre, İsrail güçleri, Nekbe sırasında yaklaşık 1 milyon Filistinli’yi sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köyü ve kasabayı yok etti, binlerce Filistinliyi öldürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Filistin’in geleceği konferansı kapsamında yaptığı konuşmada, İsrail’in yayılmacı politikalarına da değinerek, “İsrail yayılmacılığı giderek şımaran, giderek azgınlaşan İsrail durdurulmadığı takdirde, bu yayılmacılığın nereye uzanacağını tahmin edebiliyoruz.” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarına göre, Türkiye olarak İsrail’e karşı somut tedbirler aldıklarını da belirten Erdoğan, “Önce 54 kalemde, ardından da bütün kalemlerde İsrail’le ticari işlemleri durdurduk. Yaklaşık 9.5 milyar dolarlık ticaret hacminden sarfınazar ettik.” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın dikkat çeken bir diğer açıklaması ise BM’ye yönelik eleştiriler oldu. Erdoğan, “Lübnan Geçici Görev Gücü’ne saldırısıyla İsrail, başta Güvenlik Konseyi olmak üzere BM’ye alenen meydan okumuştur.” diyerek BM’nin tavrını eleştirdi.

Erdoğan, Filistin’e yapılan yardımlara dikkat çekerek, “Mısır makamlarının da destekleriyle Gazzeli kardeşlerimize gönderdiğimiz insani yardımların toplam miktarı 60 bin tonu aştı. Bu yardım miktarıyla Türkiye, Gazze’ye en fazla yardım ulaştıran ülke konumdadır.” dedi.