Anamur Antik Kentinde Roma Dönemine Ait Yazıt Keşfi

Böylesi ilk kez bulundu: Mersin Valisi 'Bizi heyecanlandırdı' diyerek duyurdu

Anamur Antik Kentinde Roma Dönemine Ait Yazıt Bulundu

Anamur ilçesindeki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar kapsamında “liman hamamı” bölgesinde yapılan çalışmalarda Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen bir yazıt bulundu. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak önderliğindeki ekip tarafından yürütülen kazılar, Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

Yazıtın 120 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğinde olduğunu belirten Prof. Dr. Tekocak, “Yazıt bizi heyecanlandırdı. Sporculara ait yazıtların başka kentlerde bulunduğunu biliyoruz ama bir sunak ya da heykel kaidesi diyebileceğimiz arkeolojik materyalin üzerinde 13 satırdan oluşan sağlam bir yazıtı ilk defa buluyoruz.” şeklinde konuştu.

Vali Ali Hamza Pehlivan ve Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir’in de çalışmaları yerinde incelediği bildirilen habere göre Vali Pehlivan, “Yazıt bizlere sporun buluşturucu, birleştirici yanını ve aynı zamanda 2 bin yıl önce sportif organizasyonların yapıldığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Vali Pehlivan, “Bu ve buna benzer eserlerin ortaya çıkartılması ören yerimizin ilgi odağı olmasına katkı sağlayacaktır. Kentte, sayısız kültürel mirasımız var, bunlardan 4’ü UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Biz 3 tarihi yerimizi daha listeye eklemek için bilimsel çalışmalarımızı başlattık.” dedi.

Prof. Dr. Tekocak, liman hamamı bölgesinde yapılan kazıların bu yıl önemli bulgulara ulaştığını belirterek, “Yazıtın üzerinde yarışmayı düzenleyen kişi, ödülü alan kişi ve yarışmanın hangi kategoride düzenlendiği yazıyor. Milattan sonra 2’nci yüzyılda Anemurium Antik Kenti’nde yaşamış Flavianus adında bir vatandaş kendi adına her 5 yılda bir yarışma düzenliyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.