Aziz Nikolaos Kilisesi’nde yapılan kazılarda önemli bir keşif gerçekleşti
Tanındığı gibi ‘Noel Baba’ Aziz Nikolaos, Patara şehrinde zengin bir buğday tüccarının oğlu olarak dünyaya geldi. Demre’deki Myra’ya geçen Aziz Nikolaos, milattan sonra 4’üncü yüzyılda piskoposluk yaptı ve ölümünden sonra ismi taşıyan kilisede defnedildi.
Aziz Nikolaos Kilisesi, Hristiyan dünyası için büyük öneme sahip bir yerdir ve her yıl binlerce turist ziyaret etmektedir. Kilisede Aziz Nikolaos’a ait freskler ve Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülen balık pulları ve akantus yapraklarıyla süslü bir lahit bulunmaktadır.
2022 yılında Demre’deki kilisede yapılan kazılarda, Aziz Nikolaos’un ayak bastığı zemin de bulundu. Kilisenin mimarisinin, Hazreti İsa’nın Kutsal Kabir Kilisesi’nde olduğu gibi olduğu belirlendi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, “Aziz Nikolaos’un yaşadığı döneme ait ilk bulgu olan bu keşif, kilisenin mimari tarihine ve ikonografik değerine büyük katkı sağlayacak” dedi.
Demre Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, kilise erken dönemine ait mozaikli alanın korunması için özel bir kapatma yöntemi uygulandığını belirtti. Mozaiklerin korunması için jeotekstil ve kum tabakasıyla kapatılan alanın, ilerleyen zamanlarda farklı koruma yöntemleriyle tekrar açılabileceği ifade edildi.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık ise kilisenin mozaik alanının kapalı olmasının koruma hassasiyetiyle alakalı olabileceğini söyledi. Kilisenin ziyaretçi akınına uğraması ve ayinlerin yapılması sebebiyle mozaikli alanın korunmasında zorluklar yaşandığı düşünüldü.