İnternet ve Mobil Uygulamalar Dolandırıcılığa Davetiye Çıkarıyor!
İnternet ve mobil uygulamalar aracılığıyla yapılan işlemler, hayatımızı kolaylaştırırken dolandırıcılık gibi olumsuz durumlarla karşılaşma olasılığını artırıyor. Özellikle son yıllarda sosyal medya platformları ve çevrimiçi bahis siteleri, suçlular için cazip hedefler haline gelmiş durumda. Bu sebeple, kullanıcılar dikkatli olmalı ve dijital ortamda güvenliklerini sağlamak için gerekli önlemleri almalıdır.
İzmir’in Menderes ilçesinde yaşanan olay da bu konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Özkan Aydik adlı bir vatandaş, doğalgaz faturasını ödemek için uygulamaya girdiğinde hesabında tam olarak 23 milyon 16 bin 393 Türk Lirası olduğunu fark etti. Duruma şaşıran Aydik, durumu bankanın müşteri hizmetlerine bildirdi. Ancak kendisine paranın kaynağı hakkında bilgi verilmedi. Aydik, fazla parayı hemen banka şubesine giderek iade etti ve paranın nereden geldiğine dair bir açıklama alamadı. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Aydik, “Bu para nereden geldi, ben parayı iade ettim ama para nereye gitti; onu öğrenmek istiyorum. Banka yetkilileri, paranın geldiği ve gittiği yeri kural gereği söyleyemediklerini bildirdi” dedi.
Paranın Ne Kadarı Dolandırıcılıkla İlişkili Olabilir?
Avukat Ceren Küpeli ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık konuyu değerlendirdi. Ceren Küpeli, dolandırıcılık suçunda suç faillerinin genellikle alıcı hesap sahibi olarak masum kişilerin hesaplarını kullandığını belirtti. Dolayısıyla, hesabınıza gelen para herhangi bir suçun geliri olabilir. Eğer parayı iade etmekten kaçınırsanız ve harcarsanız örgütlü suçun bir parçası haline gelebilirsiniz.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise, “Eğer banka bu durumu düzgün yönetmezse veya para transferi bir hata sonucunda yapılmışsa kişi uzun incelemelere ve hatta dava süreçlerine maruz kalabilir. Bu sebeple bankanın, paranın kaynağını açıklaması ve hesap sahibini bilgilendirmesi büyük önem taşır” şeklinde konuştu.
Kırık ayrıca, “Hesabınızdaki paranın farkına varmadan birkaç gün ya da hafta beklemesi, dolandırıcılık veya kara para aklama gibi yasa dışı işlemlere karışma riskini artırabilir. Bu sebeple habersiz gelen parayı fark eder etmez en kısa sürede bankaya bildirmek ve paranın kaynağının araştırılmasını talep etmek en doğru yaklaşım olacaktır” dedi.
Ceren Küpeli, para gönderirken açıklama kısmının boş bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, “En yakın arkadaşınıza bile para gönderirken ne amaçla gönderdiğinizi açıklama kısmına yazmalısınız” uyarısında bulundu.