Deprem Uzmanı Adana ve İstanbul’daki Riskleri Açıkladı

Uzman isimden İstanbul için bir kez daha korkutan uyarı: Sonuç çok kötü olabilir

Adana’da Deprem Eylem Planı Çalışmaları Kapsamında Panel Düzenlendi

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem eylem planı çalışmaları kapsamında “Adana’da Fay Hatları ve Deprem Paneli” düzenlendi. Panel öncesinde Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ilde etkili olduğunu ve Doğu Anadolu Fayı ile Çardak Fayı’nın hala deprem üretmeye devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman en büyük depremlere kaynaklık eden Doğu Anadolu Fayı’nın üzerinde. Ayrıca Kahramanmaraş’ın ilçeleri, en büyük ikinci depremi üreten Çardak Fayı’nın üzerinde.”

Prof. Dr. Pampal, Adana’daki fay hatları hakkında şunları ifade etti: “Adana’da bulunan Akçalıuşağı ve Bozdoğanuşağı faylarının 5 ile 6 büyüklüğünde depremler üretebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Adana’da en son Kasım ayının başında Kozan ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.”

Deprem uzmanı, Türkiye’nin depreme hazırlanması gerektiğini ve yapı stoğunun yüzde 80-90’ının depreme dayanıklı olmadığını vurgulayarak şunları dile getirdi: “Tüm Türkiye’nin depreme hazırlanması gerekiyor. Ülkemizdeki yapı stokunun yüzde 80-90’ı depreme dayanıklı değil. Bu çerçevede yapı stokunu güçlendirmekten başka çaremiz yok.”

İstanbul depremi hakkında da konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin etkileri hakkında uyarılarda bulunarak, “İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. Onun içinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana diyerek şehirleri ayırmadan tüm Türkiye’yi depreme hazırlamalıyız” dedi.