Şiddete Uğrayan Kadınlar Koruma Altına Alınıyor
Şiddete uğrayan ve hayati tehlikesi bulunan kadınlar, mahkemeden koruma kararı alarak güvenliklerini sağlıyor. Risk analizi sonucunda tehlike derecesine göre koruma önlemleri alınıyor. Yüksek risk altındaki kadınlar tanık korumaya alınarak, kimlik bilgileri değiştiriliyor ve isteğe bağlı olarak sığınma evlerine yerleştiriliyor. Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, koruma altına alınan kadınlara “Mağdur Bilgilendirme Tutanağı” iletiyor.
Koruma altına alınan kadınlara, tedbir kararının uygulandığı süre boyunca uymaları gereken kuralları içeren 11 maddelik uyarı belgesi şu şekilde:
- Görüşmeyin kapıyı açmayın.
- Acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayın veya KADES üzerinden yardım isteyin.
- Şüpheli ile yüz yüze veya telefonla görüşmeyin.
- Şüphelinin telefonla iletişim kurmak istemesi halinde cevap vermeyin.
- Şüphelinin size yaklaşması halinde en yakın korunaklı yere geçerek kolluktan yardım isteyin.
- Şüphelinin bulunduğunuz konuta gelmesi halinde kapıyı kesinlikle açmayın.
- Tedbir kararınız devam ettiği sürece şüpheliyle bir araya gelmeyin.
- Ve diğer maddeler…
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında 62 ilde 764 erkek elektronik kelepçe ile takip ediliyor. Bu yılın ilk 10 ayında 162 bin 897 erkeğe önleyici tedbir, 44 bin 393 kadına koruyucu tedbir kararı alındı. Ancak, alınan önlemlere rağmen 2024 yılının ilk 10 ayında resmi rakamlara göre 276 kadın öldürüldü.
Yetkililer, kadınlara en çok “Son kez konuşalım”, “Gel son bir kez görüşüp vedalaşalım” gibi ifadelerle son buluşmayı reddetmeleri çağrısında bulunarak, kadınların bu tür riskli durumlardan kaçınmalarını tavsiye ediyor.