İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Değerli Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Riskli Yapıları İnceledi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Üsküdar Kuzguncuk’taki mahallelerdeki riskli ve tehdit oluşturan yapıları yerinde inceledi. Mahallelerde depreme karşı zararlı yapıların tespiti ve çözümü için hayata geçirilen eğitim programına çevre sakinlerinin ilgi gösterdiği belirtildi.
“Halkın Artık Bazı Şeyleri Dikkate Alması Gerek”
Kadıoğlu, İstanbul’daki mahallelerde depreme karşı çalışmaların önemini vurgulayarak, şunları söyledi: “Bugün burada Kuzguncuk Mahallesi’nde, ‘Vatandaş Bilimi’ örneği olarak; şehir risk avcılığı, şehir risk analizi yapmak amacımız. Bu, mahalle sakinlerini, çevresindeki riskleri bina ve yerde bütün kent mobilyası, binaların kendisi, binaların yüzeyindeki tabelalar, sokaktaki mazgallar gibi eksikleri ve güzellikleri, doğru örnekleri belirlemeyle ilgili bir bilinçlendirme çalışmasıdır. Bu çalışmanın aslında Türkiye’nin her tarafında, özellikle de Marmara depremini, büyük bir depremi bekleyen İstanbul’da yapılması gerekiyor. Vatandaşın, yaşadığı yerdeki eksikleri, yanlışları görmesi, bunları hem kendisinin tekrarlamaması hem de bunları yerel yönetimlerle birlikte çözmeyi öğrenmesi gerekiyor.”
Üsküdar Kuzguncuk’ta incelemelerde bulunan Kadıoğlu, “Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir” şeklinde konuştu.
“Şimdi Biz İstanbul’da Büyük Kıyameti Bekliyoruz”
İstanbul’da beklenen olası depreme karşı alınması gereken tedbirler hakkında konuşan Kadıoğlu, “İstanbul da küçük kıyameti yaşamıştı, Marmara’daki depremle. Şimdi biz İstanbul’da büyük kıyameti bekliyoruz. Bu büyük kıyameti beklerken bir yandan hazırlık yapmamız gerekiyor. Burada çeşitli şekillerde hazırlık yapabiliriz. Binamızın sağlamlığına bakarız. Evimizdeki eşyaları sabitleyip sabitlemediğimize bakarız. Afete karşı hazırlığımız nedir, ne tür malzemelerimiz var. İlk yardım biliyor muyuz, yangın söndürmeyi biliyor muyuz, aile afet planımız var mı?” dedi.
“İstanbul’da depremde en kritik bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Esas burada yaşayanların, buradaki eksikleri görmeleri gibi. Mesela bugün gördük, çok az hidrantı var. Bugün gördük, çok az mazgal var. Yani toplanma alanlarımız çok yetersiz. Yolda bir sürü engel var. Bunları vatandaşın görmesi lazım” diyen Mikdat Kadıoğlu, “Afetlerde bunlar bizim hayatımızı daha da zorlaştıracaklar. O yüzden mahalle tabanlı risk analizi bu bilim, toplum bilim, toplumu bilimsel bakışa yönlendirme projesiydi. Toplum önce bu afete hazırlığı, kendine bir görev edinmesi lazım. Her şeyi devletten beklemek tabii yeterli değil” şeklinde konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun yaptığı incelemelerin sonuçlarına göre, İstanbul’da deniz kıyısında bulunan bölgelerin özellikle deprem açısından daha kritik olduğu vurgulandı. Deniz kıyısındaki bölgelerde yaşayan bireylerin, acil durumlar için gerekli önlemleri alması gerektiği belirtildi.