İzmir’de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları yıl boyunca aralıksız bir şekilde devam ediyor. Projenin koordinatör kazı başkanı olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Yusuf Sezgin, projenin geçen eylül ayında başladığını belirtti.
Proje kapsamında gerçekleştirilen kazıların Türk arkeolojisi için yeni bir dönemi başlattığını ifade eden Sezgin, Pergamon Antik Kenti’nde bulunan Mozaikli Ev’in büyük bir yapı kompleksi olduğunu ve antik dönemde önemli kişiler tarafından kullanıldığını söyledi. Mozaikli Ev’in, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edildiği ve Hristiyanlık döneminde de kullanıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca yapıda bulunan mozaiklerin geometrik ve bitkisel motifler ile farklı renklerin kullanılması dikkat çekici özellikler arasında yer alıyor.
Bergama’nın Helenistik dönemde bir krallık başkenti olduğunu hatırlatan Sezgin, Mozaikli Ev kazısında kraliyete ait mühürlü bir çatı kiremidinin bulunduğunu açıkladı. Ayrıca havuzda kullanılan mezar taşında duygusal bir hikaye anlatıldığını belirten Sezgin, taşın üzerinde bulunan çocuk figürünün yanında köpeğiyle tavşan avına çıkmış şekilde tasvir edildiğini ifade etti.
Projenin devamında Roma ve Bizans dönemlerine ait mutfak eşyaları, savaş aletleri, takılar ve sikkeler gibi birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Sezgin, uygun olan eserlerin Bergama Müzesi’nde sergileneceğini sözlerine ekledi. Proje kapsamında Dionysos Tapınağı’nda restorasyon çalışması ile gece müzeciliği için Asklepion ve Akropolis’te aydınlatma projelerinin yürütüldüğünü de vurguladı.