Hasankeyf Kazılarında Ortaya Çıkan 434 Eser

12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf kazısında bulundu: Geç Roma Dönemi’ne ait tam 1600 yıllık

12 Bin Yıllık Tarihi Hasankeyf’te Yapılan Kazılarda 434 Eser Ortaya Çıkarıldı

Batman’ın tarih kokan şehri Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kenarında yükselen ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer olarak dikkat çekiyor. 2024 yılı kazı çalışmalarında 20 envanterlik ve 414 etütlük olmak üzere toplamda 434 eser bulundu. Bu eserler arasında, kadınların üzüntülerini ifade etmek amacıyla gözyaşlarını akıtarak mezarların başına koydukları gözyaşı şişesinin de bulunduğu belirtildi.

Kazı Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal, kazıların büyük bir özveriyle gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Hasankeyf Kalesi’nde yapılan kazılar neticesinde Geç Roma Dönemi’ne ait duvar kalıntılarına ulaşıldı. 2024 yılı itibarıyla toplamda 434 eser ortaya çıkarıldı. Bu eserler arasında en dikkat çekici olanı, 6×4 metre ölçülerindeki Geç Roma Dönemi duvarıdır. Gelecek yıllarda bu duvarın izini sürerek Roma Dönemi kalıntılarını tamamını gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Doç. Dr. Erdal, ayrıca kazılarda bulunan Geç Roma Dönemi’ne ait sağlam bir gözyaşı şişesinin 1600 yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirterek, “Bu tür gözyaşı şişeleri genellikle Roma ve öncesi dönem mezarlarda bulunur. Gözyaşı şişesi, kişinin ölümünden sonra eşinin onun yanında olduğunu belirtmek amacıyla kullanılmıştır” şeklinde konuştu.