Karadeniz Bölgesi’nde Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle sıkça yaşanan ani şiddetli yağışlar, sel ve heyelanlara sebep olmaktadır. Son 3 ayda bölgedeki kar yağışı yerini 25 dereceye kadar yükselen sıcak havalara bıraktı. Hava sıcaklıklarındaki artışlar özellikle yüksek kesimlerde bulunan karların hızla erimesine neden olarak, heyelan riskini artırmaktadır. Uzmanlar, sarp arazilerde ve yamaçlarda taş düşme vakalarının arttığına dikkat çekerek, bu son afetleri ‘çamur akması’ olarak tanımlamaktadır.
Heyelan Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, “Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıklarındaki ani artışlar karın hızla erimesine sebep olur ve heyelan riskini artırır” dedi. Kaya, özellikle yüksek kesimlerde biriken kar kütlesinin erimesiyle toprağın ağırlığının arttığını belirtti. Bunu takiben yüzeysel toprak akışı dedikleri çamurlu malzemenin yamaçlardan aşağı doğru akmasının tahribata yol açtığını ifade etti.
Heyelanlı bölgelerdeki yapıların heyelan öncesi belirtiler gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Kaya, “Evlerde ve arazilerde meydana gelen çatlaklar, bahçe çitlerinde, ağaç ve elektrik direklerinde meydana gelen yamulmalar, kapı ve pencerelerde yaşanan kasılmalar olası bir heyelanın habercisidir” şeklinde konuştu.