Yetimden Meclis Kürsüsüne: Sırrı Süreyya Önder’in Yaşamı

İşçi, yazar, sinemacı...

Yetim Büyüdü: Sırrı Süreyya Önder’in Hayatı ve Politik Kariyeri

Sırrı Süreyya Önder, 1962 yılında Adıyaman’da, Türkmen bir ailenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Genç yaşta babasını kaybeden Önder, ailesine destek olmak için çeşitli işlerde çalıştı.

1978 yılında Adıyaman Lisesi’nde öğrenciyken Maraş Katliamı’nı protesto ettiği için tutuklanan Önder, daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. 12 Eylül darbesinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi ve yedi yıl hapis cezası yattı.

Cezaevi yıllarında açlık grevlerine katılan Önder, sinema kariyerine de adım attı. Yılmaz Güney’in filmlerini izledikten sonra senaryo yazarlığı ve yönetmenlik yapmaya başladı.

Siyasi kariyerine Halkların Demokrasi Partisi’nden (HDP) milletvekili olarak başlayan Önder, farklılıkları uyumlu bir şekilde uzlaştırma çabasıyla dikkat çekti. Çözüm Süreci’nde etkin rol aldı ve terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerde bulundu.

Önder, 2018’de “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldı, ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tahliye edildi. Politik yaşamı boyunca dikkat çeken mizahi yaklaşımı ve uzlaştırıcı tutumuyla tanındı.

Önder, 2024 yılında sağlık sorunları yaşamaya başladı ve ağır bir tedavi süreci geçirdi. Meclis’teki oturumlarda hazırcevaplığıyla bilinen Önder’in anlık tepkileri ise zaman zaman gündeme oturdu.

Sırrı Süreyya Önder, politik ve sanatsal kariyerinde önemli izler bırakan, ülkesine ve milletine hizmet etmeyi kendine görev edinmiş bir isim olarak hatırlanmaya devam edecek.