Sapanca’da ‘turistik’ amaçlı bungalovlarda gizli kamera bulunduğu ortaya çıktı. İşletme sahibi ve bir arkadaşı gözaltına alındı. Ancak, “Biz koymadık, haberimiz yok” deseler de tutuklandılar. Bununla birlikte Sapanca’da ciddi bir ‘bungalov istilası’ olduğu da gün yüzüne çıktı. Ruhsatsız, kaçak ve güvenlik açısından birçok risk barındıran bungalovlar, son birkaç yıldır Sapanca’nın önemli sorunlarından biri haline geldi.
Pandemi döneminde Sapanca’da artan bungalovların özellikle İstanbul’dan gelenler için alternatif bir tatil veya konaklama seçeneği oluşturduğu görülüyor. Bazıları kendi kullanımı için, bazıları ise kiralayıp gelir elde etmek amacıyla bungalovlar yaptırdı. Tek başlarına yapılanlar yerine üç-beş tanesinin bir araya gelerek ‘turizm işletmesi’ görüntüsü altında yaygınlaştığı da biliniyor. Şu anda Sapanca Gölü çevresinde ve civardaki yamaçlarda yaklaşık 5 bin bungalov bulunmakta ve neredeyse ikisinin ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtiliyor.
Bungalovlar hızla yükselmekte ve ahşaptan hazır bir şekilde kurulduktan sonra birkaç saat içinde kullanıma hazır hale gelmektedir. Bunlar araziyi ilk almakta, daha sonra imar konusuna ve diğer gerekli şartlara bakmadan tarlalar dışında yaylalara ya da Hazine arazilerine bungalovlar konumlandırılmaktadır. Daha sonra basit konaklama izni ve yapı ruhsatı alınmakta ve sonrasında Turizm ve Kültür Bakanlığı’na başvurularak ‘turizm işletme belgesi’ talep edilmektedir.
Yapı ruhsatlarına dayanarak Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın 2023’e kadar ‘turizm işletme belgesi’ verdiği ancak ‘2024’e kadar imar ve diğer konulardaki eksikliklerin giderilmesi’ şartını koştuğu belirtilmektedir. Ancak, yapılan incelemeler sonucunda birçoğu Hazine arazisine yapıldığı saptanan yaklaşık 2 bin bungalovun kaçak ve gerekli şartlara uymadığı tespit edilmiştir.