Sapanca’da Turistik Bungalovda Gizli Kamera Skandalı
Sapanca’da turistlerin konakladığı bir bungalovda yaşanan gizli kamera skandalı, toplumda büyük infiale neden oldu. Yüksek çözünürlükte görüntü ve ses kaydı yapabilen bu tür cihazların temin edilme süreciyle ilgili daha önce yaşanan tartışmalar tekrar gündeme geldi. Türkiye’nin önde gelen ticaret sitelerinde ‘gizli kamera’ başlığı altında satılan ürünlerin çeşitliliği, bu endişenin temelsiz olmadığını ortaya koydu.
Gerçekten de HD ve hatta 4K kalitesinde görüntü kaydedebilen, dahili hafıza kartı özelliği bulunan, uzun süre kayıt yapabilen gizli kamera sistemlerine kolayca erişilebilmektedir. Ünlü ticaret sitelerinde ‘Gizli kamera’ araması yaptığınızda farklı özelliklerde ve her bütçeye uygun yüzlerce ürünle karşılaşabilirsiniz. Ürünler kalem, priz, ampul hatta baca kapağı formunda satılmakta olup, sadece seçiminizi yaparak sipariş verebilirsiniz.
Bilişim, teknoloji ve yapay zekâ alanında çalışmalar yürüten avukat Yaren Erdem, konu ile ilgili şunları belirtti: “Biz bu tür olayları daha önce de yaşadık. Maalesef bu tür cihazların satın alınma süreciyle ilgili yasal bir boşluk var. Ve birçok alanda hatta kreşlerde bile oyuncakların içine bu tür cihazların konulduğunu görebiliyoruz. Elbette daha çok günübirlik evlerde bu cihazların kullanıldığını ve ele geçen görüntülerin ‘Dark Web’ gibi ortamlarda satıldığını biliyoruz.”
Gizli kamera ile görüntü ve ses kaydı yapan kişilerin özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin hukuka aykırı biçimde ele geçirme suçunu işlediğini vurgulayan Erdem, şunları ekledi: “Bu sorun tüm dünyada var ancak bazı ülkelerde bu cihazlara ulaşmak kadar kolay değildir. Ticaret Bakanlığı bu ürünlerle ilgili özel bir sınıflandırma yapabilir. Başına böyle bir olay gelen kişi, öncelikle cihazın fotoğraf ve videolarını çekerek en kötü senaryoyu göz önünde bulundurmalı ve tesis yönetiminden önce kolluk kuvvetlerine bilgi vermelidir. Aksi takdirde suç unsurları ortadan kaldırılabilir.”
Gizli kamerayla özel alanının kaydedildiğini fark eden kişilerin hem maddi hem de manevi tazminat davası açabileceğini belirten Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili avukat İbrahim Güllü, şu açıklamada bulundu: “Maddi tazminat talepleri, kişinin bu durumdan doğan maddi zararlarını karşılarken; manevi tazminat talepleri, özel hayatın ihlalinden doğan psikolojik ve duygusal zararı kapsar. Mağdur, kendisini gizli kamerayla izleyen kişi veya kurum hakkında suç duyurusunda bulunabilir ya da açılmış soruşturmaya müdahil dilekçesi verebilir.”
Siber güvenlik uzmanı Muharrem Baki, bu tür cihazların kurulumlarının kolay olmasının yanı sıra ucuz da olduğunu belirterek şu uyarılarda bulundu: “Cep telefonu kullanan herkes bu cihazları istediği yere kolayca kurabilir. Birçok ülke bu tür olayların önüne geçmek için cezaları artırarak ve bu tür cihazlara ulaşımı zorlaştırarak önlemler almaktadır. Türkiye’de bu cihazların satışı denetlenmeli ve alıcılar kimlik doğrulaması yapmak zorunda olmalıdır.”
‘Kadir’in Ağaç Evleri’ kurucusu Kadir Kaya, Sapanca’daki olayın sektörü olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi: “Gerçekten rezillik. Uzun yıllardır turizm işi yapıyorum. İnsanlar farklı bir tatil konsepti için bizi tercih ediyor. Ama şimdi herkes tedirgin. ‘Odamda kamera var mı’ diye telaş içinde. Aileler güvendikleri mekanları bile sorgulamaya başladı. Biz bu tür kişilerin hızla aramızdan ayıklanmasını istiyoruz. Çok üzgünüz. Bu olay koca bir sektörün tamamına mal edilmemeli.”