Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nde Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin 20 Başyapıtı Teknolojiyle Canlanıyor
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında, Ankara Resim ve Heykel Müzesi tarafından seçilen 20 başyapıt eser, Türk dijital sanatçıların ve stüdyolarının yenilikçi dokunuşlarıyla teknolojik araçlarla hayata geçiriliyor. ‘Köklere Yolculuk’ adı verilen Dijital Sanat Sergisi, Adana Kültür Yolu Festivali’nde sanatseverlerle buluştu ve şimdi diğer şehirleri gezmeye başlıyor.
Sergide, Osman Hamdi Bey’in ‘Silah Taciri’, Hoca Ali Rıza’nın ‘Küçük Çamlıca Tepesi Çilehane/Musalla Mescidi’ eseri, Erol Akyavaş ve Mustafa Ata’nın ‘Kompozisyon’ çalışmaları, Şeker Ahmet Paşa’nın ‘Manzara’sı, Halil Dikmen’in ‘Portakal Toplayanlar’ı, Cemal Tollu’nun ‘Atlar 1964’ü, Abidin Dino’nun ‘İsimsiz’ çalışması, Abdülmecid Efendi’nin ‘Haremde Goethe’si ve Adnan Çoker’in ‘Türk Üçgeni’ resimleri yeni konseptleriyle sergileniyor.
Eserlerin geçmişten günümüze taşınarak, özlerine ve ruhlarına sadık kalacak şekilde yeni nesil yöntemlerle canlandırılması proje sahibi Cengiz Ayyıldız tarafından isteniyor. Ayyıldız, “Sanatçılarımız, Türk resim sanatının tarihsel yolculuğunu dijital sanatın imkanlarıyla tekrar yorumluyorlar” dedi. Serginin Küratörü Ayşe Demirci ise projeyi şu sözlerle tanımlıyor: “Bu sergi, sanatın evrensel dilini dijital formlarla bir araya getirerek yeni bir deneyim sunuyor. Seçilen eserler, geçmişle geleceğin kesişiminde yeni bir bakış açısı kazanıyor. Dijital sanat, Türk resim sanatının bu eşsiz eserlerini toplumsal hafızanın simgeleri olarak yeniden hayata geçiriyor.”