Yeni Molekül: Obezite İlacı Olacak mı?

Yapay zekâ buldu zayıflama molekülü

Zayıflama İlacı Araştırmalarında Yeni Molekülün Etkisi

Zayıflama ilaçları, geçmişte mide, pankreas gibi çeşitli organları etkileyerek iştahı azaltırken kas kaybına da yol açabiliyordu. Ancak yeni bulunan bir molekül, hücrelere 10 kat daha fazla uyarım yaparak direkt olarak beyindeki hipotalamus bölgesine etki ederek iştahı bastırıyor. Nature dergisinde yayımlanan araştırma şu anda sadece hayvanlar üzerinde gerçekleştirilmiş olup olumlu sonuçlar elde edilmiştir. İlerleyen süreçte bu araştırmalar insanlar üzerinde de uygulanacak.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştır: “Dünya genelinde obezite, gelecekte insan sağlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu durum sadece görsel bir sorun olmanın ötesindedir. Fazla kilo vücutta 236 farklı hastalığa zemin oluşturmaktadır ve yaşam süresini kısaltmaktadır. Yağ hücreleri büyüdükçe hormonal dengeler değişmekte ve bu durum iştahı artırmaktadır. Bu noktaya geldiğinde ise bireyler yemek haricinde bir şey düşünemez hale gelebilmektedir.

Dr. Kaya sözlerine şöyle devam etmiştir: “Mevcut zayıflama ilaçlarında kullanılan GLP-1 analogları obezite cerrahisi kadar etkili olabilmektedir. Bu moleküller fazlalanan hormonal mekanizmayı onarmaktadır. Nature dergisinde yayımlanan araştırma ise GLP-1’den daha etkili bir molekülün varlığına işaret etmektedir. Bu molekül beyindeki hipotalamus bölgesine etki yaparak iştahı azaltmaktadır. Yakın gelecekte bu molekülün ilaç olarak kullanılması beklenmektedir.

Yeni molekül, obezite tedavisi açısından umut vaat etmektedir. Ancak bireyler kendi başlarına kullanmamalı, ilacı sadece doktor gözetiminde kullanmalıdır.”