9 Yıl Sonra FETÖ ile Hesaplaşmanın Bilançosu
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, A Haber’de yaptığı açıklamalarda Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin önemli detayları paylaştı. Tunç, darbe gecesi yaşananları ve sonrasında yürütülen mücadeleyi anlatarak, “Darbe kalkışmasının üzerinden 9 yıl geçti. Bu süreçte yargıda pek çok FETÖ unsuru tasfiye edildi” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla milletin meydanlara çıkarak darbecilere karşı direndiğini vurgulayan Tunç, “Milletimiz canı pahasına mücadele etti” ifadelerini kullandı.
127 Bin Kamu Görevlisinin İnceleme Süreci
Tunç, FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kamudan ihraç edilen 127 bin kişinin durumuna değinerek, “Olağanüstü Hal Komisyonu bu başvuruları inceledi ve yaklaşık 20 bin kişi görevine iade edildi. İade edilmeyenler için de hak arama yolu açık bırakıldı” şeklinde konuştu. Yargıda ise 4 bin 6 hakim ve savcının ihraç edildiğini belirten Tunç, istinaf mahkemelerinin kurulmasıyla yargı sisteminin güçlendirildiğini aktardı.
Darbecilere Verilen Cezalar ve Süregelen Davalar
15 Temmuz gecesi silah, tank ve helikopter kullanarak vatandaşlara saldıran darbecilerle ilgili 289 davanın tamamlandığını açıklayan Tunç, “4 bin 891 kişi mahkum oldu. Bunlardan 1634’ü ağırlaştırılmış müebbet, 1366’sı müebbet, 1891’i ise süreli hapis cezası aldı” dedi. Ayrıca sivil kişiler hakkında 126 bin 796 mahkumiyet kararı verildiğini ifade eden Tunç, FETÖ’den halen 58 bin kişinin soruşturma kapsamında olduğunu belirtti.
Uluslararası Alanda Yaşanan Zorluklar
Yurt dışına kaçan FETÖ üyelerinin iadesi konusunda uluslararası desteğin yetersiz kaldığını vurgulayan Tunç, “118 ülkeye 2 bin 364 iade talebinde bulunduk, ancak sadece 131 kişi iade edildi. İnterpol, kırmızı bülten taleplerimizi siyasi gerekçelerle dikkate almadı” diye konuştu. Tunç, dünyanın 15 Temmuz’daki demokrasi mücadelesine gereken desteği vermediğini söyleyerek, “Avrupa ve ABD, o gece bizi yalnız bıraktı” ifadelerini kullandı.
Terörsüz Türkiye Hedefi ve Anayasal Reformlar
Terörsüz Türkiye projesinin önemine değinen Tunç, “15 Temmuz’da son darbeyi vuracaklarını sandılar, başaramadılar. Vesayetçi zihniyetin bir daha fırsat bulamaması için yapısal reformlar hayata geçirildi” dedi. Milli Güvenlik Kurulu’nun sivilleştirilmesi, İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin kaldırılması gibi adımları anlatan Tunç, “Darbecilerin yargılanamayacağına dair anayasa maddesi değiştirildi. Şimdi yeni anayasa çalışmalarıyla bu kazanımları pekiştireceğiz” açıklamasını yaptı.
Yargı Reformları ve Hakim-Savci Atamaları
Tunç, yargı teşkilatının gençleştirilmesi ve kadro sayısının 25 bine çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları aktararak, “Hukuk fakültelerinden mezun olan ve güvenlik soruşturmasından geçen hakimler göreve başladı. Şu anda yargıdakilerin yüzde 50’si 5 yıldan az kıdeme sahip” bilgisini paylaştı. 10. Yargı Paketi’ndeki düzenlemelerden bahseden Tunç, trafik suçları ve infaz sistemindeki iyileştirmelerin önümüzdeki süreçte yasalaşacağını belirtti.
Minguzzi Davası ve Çocukların Korunması
Kadıköy’de öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi davasını yakından takip ettiklerini ifade eden Tunç, suça sürüklenen çocuklarla ilgili yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Tunç, “Çocuklarımızı şiddet ve bağımlılıktan korumak için Aile, İçişleri ve Adalet bakanlıkları olarak ortak çalışmalar yürütüyoruz” dedi.