Gölcük Tersanesi, Kendi Sınıfında Tek Olan Denizaltı Yüzer Havuzu İnşa Ederek Denizaltı İnşa Sürecini Hızlandırıyor.

Denizaltılara yüzer havuzda sona gelindi

Gölcük Tersanesi Komutanlığı, denizaltı inşa, bakım ve onarımlarını daha hızlı hale getirmek için özgün bir proje başlattı. Bu projenin en önemli parçalarından biri, kendi sınıfında ve boyutunda tek olan denizaltı yüzer havuzudur. Havuz, açılır kapanır çatı sistemi sayesinde hava şartlarından bağımsız olarak çalışabilir ve denizaltı inşa ve onarım süreçlerini hızlandırabilir. Denizaltı yüzer havuzu ile ilgili ilk sac kesimi ve ilk kaynak töreni 2020 yılında yapılmıştır.

Havuzun uzunluğu 105 metre ve genişliği 26.65 metre olup, derinliği 19.9 metredir. Havuz, kapalı olması özellikliği ile benzersizdir ve 3 bin tonluk kaldırma kapasitesine sahiptir. Havuzun yürüme hızı, yüksüz olarak dakikada 20, yüklü olarak ise 5 metredir. Havuzun yapılanmasında 2 bin 500 ton sac, 480 ton profil, 320 ton boru, 38 adet çeşitli kapasitelerde tulumba, hareketli çatı ve kapı sistemi, 180 kilometre uzunluğunda güç ve veri kablosu kullanılmıştır.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın filosunda bulunan ve yarım kalan denizaltı inşaatlarına hizmet verecek olan denizaltı yüzer havuzu, Türk Loydu tarafından klaslandırılmıştır. Gölcük Tersanesi Komutanlığı, bu projesi ile denizaltı inşa, bakım ve onarımlarını daha hızlı, verimli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirecektir.