İstanbul’un sulak ve deniz ekosistemlerini tehdit eden hayalet ağların temizlenmesi için bir çalışma yürütüldü. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca’nın liderliğinde gerçekleştirilen bu çalışmada, Seyit Onbaşı adlı tekne, Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik dalgıçları Yeşilköy açıklarında kaçak avcılar tarafından yasak bölgelerde bırakılan ağları denizin 15 metre derinliğinden topladı. Toplanan ağlar geri dönüşüme gönderilerek geri kazanıldı.
İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, dalgıçlar, balıkçılar ve sivil toplum kuruluşlarından gelen ihbarlar doğrultusunda 198 lokasyonda yaklaşık 5 milyon metrekarelik bir alanı taramış olduklarını açıkladı. Protokol kapsamında, taranılan ağlar Olgunlaşma Enstitüleri’ne gönderilerek süs eşyası olarak da kullanılacaktır. Ayrıca beyaz eşya ve dayanıklı tüketim malları imalatında kullanılabilecek buzdolabı düğmeleri ya da çamaşır makinaları tamburuna dönüştürülebilirler.
İhlal edilmiş yerlerde avlanmaya devam eden hayalet ağların balık neslini tüketebileceği için mümkün olan en kısa zamanda toplanması gerekmektedir. Balıkçılıkta kullanılan ağlar artık markalanarak dipteki hayalet ağların kime ait olduğu tespit edilebilecek. Bildirmeyenlere, idari para cezası yazılacak.
İstanbul’da yılbaşından bu yana gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda, Beykoz Keçilik Koyu açıklarından 1 adet trol ağı, 2 adet trol kapısı ve 100 metre uzunluğunda bir halat, Üsküdar Paşa Limanı önlerinden 2 adet trol kapısı, Fatih Yenikapı açıklarından 2 adet trol ağı, Kalamış Marina açıklarından 500 metrekarelik fanyalı dip ağı, Kınalıada açıklarında 2 noktadan da toplam 10.5 bin metrekare büyüklüğünde gırgır ağı çıkarıldı.