İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 8 Haziran Marmara Denizi Günü ve Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde denizlerin temizliği için harekete geçti. Marmara Denizi’ni kaplayan müsilaj felaketinin ardından ortaya konulan eylem planı meyvelerini vermeye başladı ve İstanbulluların farkındalığı artmaya başladı. İBB ekipleri, Kadıköy ve Ortaköy’de gerçekleştirdikleri deniz temizliği çalışmalarını vatandaşların görmesi için açık hava müzesi gibi sergiledi.
Deniz temizliğinden sorumlu olan İSTAÇ dalgıçları, denizin dibinden televizyon, bilgisayar, cep telefonu, bisiklet, lastik, kask, ayakkabı, peruk ve sandalye gibi eşyaları çıkardı. İstanbul, çevresindeki denizlerin dibinden günde 20 ton atık çıkarmak zorunda kalıyor. Dünya genelinde 400 milyon ton plastik üretiliyor ve yarısı tek kullanımlık ürünlerden oluşuyor. Yılda 19-23 milyon ton plastik ise göller, nehirler ve denizlere atılıyor. Rüzgârla denize giden, kanalizasyon atıklarıyla denize dökülen ve doğrudan çöpe atılmayan atıklar, denizleri kirletiyor. Ayrıca, evlerdeki sıvı yağların lavaboya dökülmesi de çok zararlıdır. Her birimiz, bu konuda bilinçlenerek sorumluluk almalıyız.
İBB ve İSTAÇ, özel olarak tasarlanan 14 deniz yüzeyi temizlik teknesiyle yılda 5 milyon metrekarelik deniz yüzeyini temizliyor. İstanbul’un 515 kilometrelik kıyı şeridinde 36 mobil temizlik ekibi çalışıyor. Yaz aylarında ise, plajlarda hizmet veren 10 mobil temizlik ekibi ve 13 plaj temizleme makinesi kullanılıyor. İBB, çevreyi korumak için her zaman çalışmaktadır.