Görme Engelliler İçin Geliştirilen PoiLabs İle İç Mekan Navigasyonu Günümüzde 150’den Fazla Yerde Var!

Görme engelliye sesli hayat

Dünya çapında 250 milyondan fazla yaşayan görme engelli için teknolojinin hayatlarına dokunuşu giderek artıyor. ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu Ersin Güray, görme engellilerin günlük yaşamda eşit şartlara katılmalarını sağlamaya yönelik çalışmalarda bulunmakta. Bu kapsamda, PoiLabs adlı projeyi hayata geçirerek, iç mekan navigasyon sistemi geliştirdi. PoiLabs alışveriş merkezleri, müzeler, kütüphaneler, havalimanları, üniversiteler gibi çok sayıda mekanda kullanılmakta ve görme engelli fertlerin hayatını kolaylaştırmayı hedeflemektedir.

PoiLabs uygulaması sayesinde, kullanıcılar karşılarındaki dükkanların ismini işaret etmelerine gerek kalmadan sesli olarak duyabiliyorlar. PoiLabs Türkiye genelinde 81 ilde 150’nin üzerinde noktada hizmet vermektedir. Güray, yaptığı açıklamada, “Görme engellilerin günlük hayatında karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri yön bulmaktır. Bu durum, hayatlarını başkalarına bağımlı kılmakta ve izole bir yaşam sürmelerine neden olmaktadır. PoiLabs sayesinde, bu kişiler artık kendi başlarına birçok yere gidebilirler ve özgürlük kazanırlar” ifadesini kullandı.

PoiLabs projesi, geliştirme çalışmalarını sürdürerek yapay zeka teknolojileri eklemeyi ön görmektedir. Sanal asistanı, başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere önümüzdeki yıllarda pek çok ülkede kullanılmaya başlanmayı hedeflemektedir. Teknolojinin geliştirilmesi ile birlikte, görme engellilerin hayat standardının yükseltilmesi ve özgüvenlerinin artması hedeflenmektedir.