İstanbul’un Büyükada adasında yer alan Taş Mektep, restorasyon çalışmasının ardından ziyaretçilerini ağırlıyor

Taş Mektep 45 yıl sonra yeniden doğdu

İstanbul’un Büyükada adasında yer alan Taş Mektep, 19. yüzyılın ikinci yarısında Rum Ortodoks Patriği Sofronios tarafından yaptırılmıştır ve uzun yıllar Sofronios Köşkü olarak kullanılmıştır. 1922 yılında İstanbul Belediyesi tarafından satın alınan yapı, daha sonra Köprülü Mehmed Paşa Numune Mektebi adıyla Büyükada’nın ilk resmi Türk okulu olarak kullanılmıştır. Daha sonra Büyükada İlkokulu olarak hizmet veren yapı, son olarak Büyükada Ortaokulu olarak kullanılmıştır. Ancak 1978-79 öğretim yılında yapının boşaltılması gerekmekteydi çünkü yangın riski vardı.

Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Miras ekipleri, yapılan onaylı projeler doğrultusunda Taş Mektep’in yeniden eski görkemli günlerine dönmesi için geçtiğimiz ağustos ayında bir restorasyon çalışması başlattı. Ekipler, yapıya sonradan eklenen bölümleri kaldırarak işe başladılar. Çatı konstrüksiyonu tamamen yenilendi ve depreme karşı güçlendirme yapıldı. Özgün detaylarına uygun olarak pencere ve kapı doğramaları yeniden yapıldı. Restorasyon çalışmasıyla birlikte, çevre duvarları ve peyzaj çalışmaları da yapılarak, Taş Mektep, ziyaretçilerine nefes aldıran bir yaşam alanına dönüştürüldü.

Restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın katılımıyla düzenlenen törenle Taş Mektep dün akşam açıldı. Artık yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya hazır bir şekilde, Taş Mektep, İstanbul’un tarihi dokusunu koruyacak bir yapı olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.