Washington-Pekin hattında gerilimin arttığı 2018’den beri tansiyonu düşürmeye yönelik belki de ilk girişimde bulunuldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki günlük Pekin teması sırasında Çinli mevkidaşı ve ülkenin en kıdemli diplomatıyla 10 saati bulan hazırlık toplantıları gerçekleştirdi. Toplantının ana teması “sükûnet” arayışıydı. Son anda Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından kabul edilen Blinken, gerilimi azaltmaya yönelik bu girişimi gerçekleştiren ilk kişi oldu. Görüşmede taraflar arasında belli bir uzlaşıya varıldığına işaret edilirken, Şi Cinping “ilerleme kaydettiklerini” ifade etti. “Rekabetin bir çatışmaya dönmemesi için sürekli iletişimde kalmakta fikir birliğindeyiz. İlişkilerimizi stabilize etme ihtiyacı var” diyen Blinken, zorlukların ve “şiddetle” fikir ayrılığında oldukları konuların ciddiyetini hafife almadıklarını belirtti. Ticaret savaşı; Tayvan meselesi; Hong Kong’dan Sincan’a insan hakları ihlalleri ve şubatta yaşanan “casus balon” hadisesi, iki ülke arasında güven bunalımına neden olan konular arasında yer alıyor.
Bu, son beş yılda ABD’den dünyanın en büyük ikinci ekonomisine yapılan en üst düzey ziyaret olurken, sonuçları itibarıyla “en kötünün geride kalmış olabileceği” yorumlarına neden oldu. Şimdi, en son 2017 yılında Bali’de yüz yüze gelen ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Şi Cinping’in olası buluşması merakla bekleniyor. Eylül ayında Hindistan’da yapılacak G20 Liderler Zirvesi öne çıkan muhtemel tarih.
Çin Başbakanı Li Çiang, ABD’li Bakan Blinken’ın Pekin temasları sürerken Avrupa turuna çıktı. İlk yurt dışı ziyaretini yapan Li, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Li, Pekin’in “iki ülke ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu” vurguladı. Başbakan Olaf Scholz ile yapacağı görüşmede, iklim meseleleri ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ele alınması bekleniyor. Daha sonra Li, temaslarına Fransa’da devam edecek.