Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Kızamık vakalarında artış var, aşı takvimi takip edilmeli”

Bakan Koca’dan kızamık açıklaması: Artış var aşı takvimini aksatmayın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son yıllarda kızamık vakalarında görülen artışa ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, toplumun aşı takvimine uyum sağlaması gerektiğini belirtirken özellikle çocukların sağlığı açısından aşı konusunda titiz olunması gerektiğini vurguladı. Kızamığa bağlı ölümlerin olduğuna yönelik medyada yer alan haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını belirten Bakan Koca, asılsız olan bu iddiaların kaygı uyandırdığını ifade etti. Kızamık hastalığının ülkemizde genel anlamda kontrol altında olduğunu söyleyen Bakan Koca, yalnızca yurtdışından gelen vakalara bağlı olarak kızamık vakalarında bir artış görüldüğünü dile getirdi.

Bağışıklama Danışma Kurulu’nun önerisi doğrultusunda çocuklara bir yaşından önce başlayarak üç doz kızamık aşısı uygulandığını aktaran Bakan Koca, kızamık vakalarının görüldüğü dönemlerde aşı takvimine titizlikle uyulmasının yararına işaret eden bilimsel verilere dikkat çekti. Bu nedenle, vatandaşların çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz davranmaları çağrısında bulundu.

Kontrol stratejileri çerçevesinde, tüm vakaların temaslılarının tespit edildiğini ve temas sonrası profilaksi çalışmaları yürütüldüğünü belirten Bakan Koca, vaka görülen yerlerde aktif vakaların arandığını ve tespit edilen eksik aşılı ve aşısız çocukların hemen aşılandığını vurguladı. Özellikle toplu halde yaşanan yerlerde güçlendirilmiş sürveyans çalışmaları ile gerekli taramaların yapıldığını ve aşısız ya da eksik aşılı kişilerin aşılandığını ifade eden Bakan Koca, aşı çalışmalarının asker, turizm sektörü ve havalimanlarında görev yapan personel için de yürütüldüğünü söyledi.

Kızamık hastalığının son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayan Bakan Koca, hastalığın ciddi bir komplikasyonu olan beyin hasarına dikkat çekti. Bu nedenle, kızamık vakasına bağlı ölümlerin gerçeği yansıtmadığını tekrarlayan Bakan Koca, halk sağlığı sorunu oluşmaması için aşının zorunlu tutulabileceğine değindi.