Honduras’taki Kadın Hapishanesinde İsyan: 41 Kişi Hayatını Kaybetti

Honduras'ta kadın hapishanesinde isyan: 41 ölü

Honduras’ın başkenti Tegucigalpa yakınlarındaki Tamara kentinde bulunan Centro Femenino de Adaptacin Social (CEFAS) adlı kadın hapishanesinde büyük bir isyan çıktı. Honduras Güvenlik Bakanı Yulissa Villanueva’nın verdiği bilgiye göre, 41 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Başlatılan soruşturma sonucu, bazı mahkumların yaralı olarak tahliye edildiği ve hapishane isyanının ardından olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı.

Saldırı sırasında hapishanede gözlemlenen yangının, isyan anında çıktığı görüldü. Bir mahkum, isyanın başlatıcısının AR-15 saldırı tüfekleriyle donatılmış bir grup mahkumun, 1 numaralı hapishane hücresine gelerek, içeride bulunanların üzerine ateş açmasıyla meydana geldiğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerin çoğu yangın sonucu yanmış halde bulundu ve saldırganların 18 numaralı bir çetenin üyeleri olduğu iddia edildi.

Olaydan sonra, mahkumların aileleri cezaevine akın ederek bilgi almak istediler. Ancak yetkililer, kimliği henüz tespit edilemeyen hayatını kaybedenlerin listesinin hazırlanması için çalışmaların sürdüğünü açıkladılar.

Honduras’ta yaşanan hapishane olayları tarihe geçmiştir. 2019 yılında, hapishane kavgasında 18 mahkum hayatını kaybetmiş ve 2012’de meydana gelen hapishane yangınında ise 350’den fazla mahkum hayatını kaybetmişti. Bu olayda hayatını kaybedenlerin sayısının artmaması için, etkili önlemlerin alınması için çalışmaların başlatılması bekleniyor.