“Merkez Bankası’ndan Yeni Faiz Artış Kararı!”

Ekonomide karar günü! Günün sorusu: Faiz ne kadar artacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yeni Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak ve politika faizinde artış yapılacak. Toplantının ardından yapılacak açıklamada, politika faizindeki artışın ne kadar olacağına dair farklı tahminler söz konusu. Bazı tahminler yüzde 15’ten yüzde 40’a kadar bir artış öngörüyor. Faiz artışı yanı sıra PPK’nın vereceği mesajlar da geleceğe dair sinyaller içereceği için piyasa tarafından yakından takip edilecek.

Toplantıya katılacak isimler arasında, Erkan dışında, Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak ve Elif Haykır Hobikoğlu yer alıyor. Elif Haykır Hobikoğlu, Banka Meclisi’nden üyelik yapıyor. Şener, Duman ve Çakmak ise Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı görevini üstleniyorlar. Toplantıda alınacak karar, saat 14.00’da yazılı olarak duyurulacak.

Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, toplantıda uygulanacak politikanın daha ortodoks olacağını belirterek, bir hafta vadeli repo faizinin yüzde 20’ye doğru yaklaşması için 1.150 baz puan artış beklediklerini ifade etti. Erkan, bugünkü faiz hamlesinin gevşek parasal duruştan uzaklaşmanın başlangıcını temsil edeceğini, bundan sonra da faiz artışının devam edebileceğini dile getirdi.

Erkan, Merkez Bankası’nın ticari kredi faizlerini referans alarak politika faizini yüzde 15’in üzerine çıkarma olasılığı olduğunu, ikinci bir eşik olarak ise TL mevduat faizlerinin dikkate alınabileceğini belirtti. Enflasyon ve beklentilere dayanarak, yüzde 40’lık bir faiz artışının gündeme gelebileceğinin altını çizdi.

Politika faizindeki artışın ilk etkileri, ticari kredi faizleri, değişken faizler ve tahvil faizleri gibi politika faizine yakın olan faiz oranlarında hissedilecek. Aynı şekilde, kredi kartı faizleri ile KHM faizlerinde de bir artış gözlemlenecek. Tahmini hesaplamalara göre, politika faizinin yüzde 16’ya çıkarılması durumunda, aylık kredi kartı faizi yüzde 2.05’e, gecikme faizi de yüzde 2.35’e yükselecek.