İstanbul Valiliği, Orman Yangınlarının Önüne Geçmek İçin Karar Aldı!

İstanbul Valiliği duyurdu! Ormanlık alanlara girişler yasaklandı

İstanbul Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla alınan kararı duyurdu. Yaz aylarında sıcaklıkların artması, ormanlık alanda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği ile kasten ya da kusurlu davranışlar nedeniyle orman yangınlarının yaşanabileceği değerlendirildi. Bu kapsamda, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca, 24 Haziran 2023-15 Ekim 2023 tarihleri arasında ormanlık alanlara girişler yasaklandı.

İstanbul İli sınırları dahilindeki piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş gibi faaliyetler serbesttir. Ancak, ormanlık alanlarda mangal yakmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklandı. Köyler/mahalleler başta olmak üzere orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan alanlarda ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması da yasak.

Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, yangın riskine karşı önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacak. Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar, enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirerek, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacak.

Tüm belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracak. Sokak hayvanlarını beslemek amacıyla yasaklı alanlara girmek isteyen vatandaşlar, ilgili ilçe güvenlik birimleri ile Orman İşletme Şefliklerine bildirimde bulunarak izin alabilirler. Ancak, bu kişiler yasaklı alanda piknik yapma ve ateş yakma yasaklarından muaf değiller.

İlçe Kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan denetim ekipleri, karar ve önlemlere uyumlu bir şekilde gözetim ve denetim yapacak. Gerekli durumlarda ise kamu ve özel sektör imkânları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilecektir. Yukarda belirtilen karar ve önlemlere uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacaktır. Bu karar hükümleri, 24 Haziran 2023-15 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul İli sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanacak ve İstanbul Valiliği tarafından yürütülecektir.