Kızamık Vakalarında Artış Endişesi: Aşı Takvimi Çok Önemli!

10 SORUDA KIZAMIK DOSYASI I Çocuklardan sonra yetişkinler de risk altında! Peki nasıl korunacağız?

Ülkemizde kızamık vakalarında hızlı bir artış yaşanıyor ve bu da salgın endişelerini beraberinde getiriyor. Sağlık Bakanlığı, bebeklerde normalde bir yaşında yapılan KKK aşısını (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) dokuzuncu ayda önermişti, ancak vaka sayılarındaki yükseliş devam ediyor. Son yıllarda yurt dışından gelen vakalara bağlı olarak kızamık vakalarında bir artış olduğu açıklandı. Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “kızamık vakalarında son yıllarda artış olduğunu” söyledi ve aylara “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu. Bu artışın nedeni COVID-19 pandemisi döneminde artan aşı reddi kampanyalarına bağlanıyor. Uzmanlar, artık kızamık vakalarının sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ettiğini belirtiyor.

Kızamık hastalığı, hava yollarındaki damlacıkların solunması ya da enfekte kişinin burun ve boğaz salgılarına doğrudan veya dolaylı olarak temasla bulaşır. Hastalık geçirmemiş olanlar ya da kızamık aşısı yaptırmamış kişiler yüksek risk altındadır. Kızamık, ateş, burun akıntısı, öksürük, kırmızı ve sulu gözler gibi belirtilerle başlar ve birkaç gün sonra döküntüler eşliğinde devam eder. Kızamık hastalığı için özel bir antiviral tedavi yoktur, ancak destek tedavisi uygulanır.

Kızamık, ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve özellikle kalıcı hasar bırakma riski yüksektir. Aşı, kızamıkta yaşam kurtarır ve sağlık çalışanları başta olmak üzere herkesin aşı yaptırması önemlidir. Eğer aşı olduğunuzu veya hastalığı geçirdiğinizi bilemiyorsanız, doktorunuza danışarak aşı yaptırabilirsiniz. Kızamıktan korunmak için aşı yaptırmak kadar, hastalık belirtileri gösteren kişilerden uzak durmak da önemlidir.