Sürüş Güvenliği İçin Bilinmesi Gereken Önlemler

Uzun yol yapacaklara 10 tavsiye

Sürüş Güvenliği İçin Yapılması Gereken Önlemler

“Bir noktadan diğerine güvenle ulaşmak” çoğumuzun yollarda yaptığı seyahatlerin amacıdır. Ancak sürüş süreci, araca binmeden önce başlar. Kaç kilometre yol alacağınızı, yolunuzun ne kadar süreceğini ve molalarınızı önceden planlayın.

Sürüş öncesi araç bakımı da oldukça önemlidir. Elektrik, koltuk, oturma konumu, direksiyon pozisyonu, aynalar ve farlar gibi unsurların doğru ayarlandığından emin olun. Ayrıca lastiklerinizin uzun yol ve mevsim şartlarına uygun olduğuna dikkat edin.

Sürücülerin kendilerine de özen göstermeleri gerekiyor. Kullandığınız ilaçları alacağınız molaları planlarken dikkate alın ve uykusunu almış, dinç ve dikkatli kalmanızı sağlayacak besinler tüketin.

Sürüş sırasında sık sık mola verin. Sürücünün dinlenmiş ve uykusunu almış olması hayati önem taşıyor. Uykusunu almadan araç kullanmak, beyni aktif olsa bile bedeninizi uykuya geçirebiliyor ve kaza riskini arttırıyor. Cesaret edip mola vermeyi ihmal etmeyin.

Otoyollarda hız sınırı 140 km/s olarak güncellendi. Ancak hava ve yol şartlarına göre hızınızı ayarlamak önemli. Ayrıca şerit disiplini ve doğrultu değiştirme kurallarına dikkat etmek de sürüş güvenliğinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Takip mesafesi de sıklıkla ihmal edilen bir konu. Takip mesafesi kurallarına riayet etmek, kazaların önüne geçmek açısından hayati önem taşıyor.

Sürüş sırasında diğer yolcuların davranışları da sürüş güvenliğini belirliyor. Tüm yolcular emniyet kemeri takmalı ve ön sağ koltukta oturanlar kesinlikle uyumamalı. Öfke ve duygu kontrolü de sürüş sürecinde oldukça önemli.

Son olarak, mümkünse başka şeyler düşünmeden sadece yola çıkma amacınız, hedefiniz ve varacağınız noktaya odaklanın. Şimdiki ana konsantre olmak, kazalardan korunmanızı sağlayacaktır.