“Suudi Arabistan 2022 Yılında Hacıları Ağırlıyor: 2.6 Milyon Hacı Adayı Arafat Yolculuğuna Çıktı”

COVID sonrası ilk hac

Suudi Arabistan, 2020 yılında koronavirüs salgını sebebiyle kısıtlamalar getirdiği hacı adayları yaş ve sayı sınırlamasını bu yıl uygulamadı. Hacı sayısı, salgın nedeniyle 2020 yılında 10 bine, 2021 yılında 60 bine düşürüldü. Ancak 2022 yılında Salgın sonrası ilk kez yabancıların hac yapmasına izin verildi. Hac yapacakların 18 ila 65 yaş arasında olması ve tam aşılı veya hastalığı geçirmiş olmaları şartı getirildi. Suudi Arabistan’dan yaklaşık 900 bin kişi hac ziyareti yaparken, 2.6 milyon hacı adayı ise Arafat’a yolculuğa başladı.
Suudi Arabistan’da hava sıcaklıkları 40 derecenin üzerinde seyrederken, küresel ısınmayla ortalama sıcaklıkların 2 derece artması zorlu bir hac mevsimi olarak öngörülüyor. Suudi yetkililer, sıcak çarpmaları, susuzluk ve bitkinlik vakalarını tedavi etmek için 32 binden fazla sağlık çalışanı ve binlerce ambulans hazır olduğunu açıkladı. Hac ibadeti 30 Haziran’a kadar devam edecek.
Bu yıl kutsal toprakları ziyaret etmek için rekor sayıda başvuru gerçekleşti. Türkiye’den 2 milyon 426 bin kişi, hacca gidebilmek için başvuru yaptı. Hac kura çekimi 8 Mart’ta tamamlandı ve kura çekimi ile hacca gitmeye hak kazana 88 bin 430 hacı adayı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Suudi Arabistan’a ulaştı.