Balıklı Rum Hastanesi Tarihi Binasında Yangın: Restorasyon Çalışmaları Sona Yaklaşıyor

Küllerinden doğdu

İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde yer alan Balıklı Rum Hastanesi, Birinci Dünya Savaşı döneminde askeri bir hastane olarak hizmet vermiştir. Ancak, 4 Ağustos 2022 tarihinde yangın çıkmıştır ve tarihi huzurevi binasında büyük hasarlar meydana gelmiştir. Binanın çatısı ve birinci katı tamamen yanmıştır. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Balıklı Rum Vakfı yönetimini bizzat arayarak geçmiş olsun dileklerini iletmekte ve restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütülmesi talimatını vermektedir. Dönemin İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da restorasyon süreciyle yakından ilgilenmişlerdir. İstanbul’un yeni Valisi Davut Gül de Balıklı Rum Hastanesi’ni ziyaret ederek restorasyon çalışmalarını incelemiştir.

Anıtlar Kurulu’nun onayıyla başlatılan restorasyon çalışmaları son aşamasına gelmiştir. Binanın çatısı, dönemin mimarisine uygun bir şekilde ahşap malzemeyle yenilenmiştir. Pencereler, orijinale uygun olarak ahşaptan yapılmış ve duvarlardaki alçı sıvalar Horasan harcına dönüştürülmüştür. Tamamlandığında huzurevinde iki büyük yemekhane, çok amaçlı bir salon, hemşire, doktor ve yönetici odalarının yanı sıra her odada banyo ve tuvalet bulunacaktır.

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Mühendisi Erol Yümlü, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, çalışmaların mevcut durumunu şu şekilde aktarmaktadır: “Yangının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, elektrik tesisatında çıktığı tahmin ediliyor. Restorasyon çalışmaları, binanın aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için Anıtlar Kurulu’nun onayını almış bir proje çerçevesinde yürütülmektedir. Binanın yapısı yığma tekniğiyle inşa edilmiştir ve her şey orijinaline sadık kalınarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, binanın tüm elektrik, ısıtma ve soğutma sistemleri de yenilenmektedir. Vakfımızın zor zamanlarında devletin desteğini yanımızda görmek bizi mutlu etmektedir.”