Hatay’da Deprem Sonrası Göç: Kentte Nüfus Hareketliliği Artıyor, Umut Ayçiçeklerinden Büyüyor

‘Umut Çarşısı’nda bayram bereketi... Hürriyet Hatay’da

Hatay’da Büyük Göç: Deprem Sonrası Göçle Kentte Nüfus Hareketliliği Arttı

Hatay’da yaşanan deprem sonrasında büyük bir göç dalgası yaşandı. Kent merkezinde binaların neredeyse tamamı zarar gördü ve büyük bir yıkım yaşandı. Ancak enkaz kaldırma çalışmaları, konteyner ve çadır kentlerin kurulmasıyla birlikte kente geri dönüşler de başladı. Özellikle çocukların eğitimi için giden aileler, okulların tatile girmesi ve Kurban Bayramı’nın da yaklaşmasıyla birlikte Hatay’a geri dönmeye başladı. Bu dönüşlerle birlikte trafik artış gösterdi ve nüfus hareketliliğinde de gözle görülür bir artış yaşandı. Nüfusun artmasıyla birlikte barınma sorunu da daha da büyüdü ve bu sorunu çözebilmek adına kentin çeşitli noktalarında yeni konteyner kentlerin kurulması çalışmaları sürüyor.

Hatay’ın sembol noktalarından biri olan tarihi Uzun Çarşı’da da birçok esnaf tekrar hizmet vermeye başladı. Depremden önce yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan çarşı, depremden sonra ilk kez bu kadar kalabalık bir insan topluluğuna ev sahipliği yaptı. Ayakta kalan işyerleri, enkazların arasında kalan dükkânlarını tekrar açtı. Çarşı sokakları yeniden canlandı ve insan hareketliliği arttı. Depremzedeler, konteyner ve çadırlarda yaşarken çarşıda bayram alışverişi yapma fırsatı buldular. Hatay, deprem sonrasında en canlı ve kalabalık günlerini yaşadı. Depremzedeler, alışveriş yapmanın yanı sıra eski günleri yad etmek ve birbirleriyle buluşup sohbet etmek için de çarşıya akın etti. Bilinen restoranlar ve Çınaraltı’ndaki künefeciler de tekrar hizmet vermeye başladı.

Uzun süre hizmet veren bir künefe dükkânı sahibi olan Fatih Uzunparmak, depremin ardından şehirde kalmaya devam ettiklerini ve yardım çalışmalarına katıldıklarını belirtti. Şehrin terk edilmiş gibi göründüğünü ifade eden Uzunparmak, şimdi insanların geri dönmeye başladığını ve şehirlerini görmek ve hasret gidermek için geldiklerini söyledi. Hatay’ın bir aşk olduğunu ve bırakılamadığını dile getiren Uzunparmak, gelmeseler bile bir tanıdıklarını görmek bile acıları unutturduğunu belirtti. Evlerinde hasar olan birçok kişi olduğunu ve şu anda su ve elektrik olmadığı için evlerine gidemediğini anlatan Uzunparmak, barınma sorununun çözülmesiyle birlikte tüm Hataylıların geri döneceğini söyledi. Esnafın çarşıdaki kalabalığın kendilerine iyi geldiğini ve umut olduğunu belirten Uzunparmak, Hatay’ı birlikte yeniden ayağa kaldıracaklarını ifade etti.

Hatay’da küçük esnafların yüzde 85’i geri döndü ancak birçoğu için işyeri bulmak büyük bir sorun haline geldi. Hatay Elektrikçiler Odası Başkanı Adnan Taşçıoğlu, depremde işyerlerini ve malzemelerini kaybettiklerini belirtti. Esnafın işyeri ve tamir takımlarına ihtiyaç duyduğunu söyleyen Taşçıoğlu, Hatay’ı ayağa kaldırmak için imkân sağlanmasını istediklerini dile getirdi.

Kahramanmaraş’ta Gerçekleşen Depremde Enkazlar Arasında Büyüyen Umut: Ayçiçekleri

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta gerçekleşen depremde, enkazlar arasında büyüyen ayçiçekleri (günebakan), umudun sembolü haline geldi. Şehrin merkezinde yer alan Azerbaycan Bulvarı’nda bulunan bir kuruyemişçi dükkânının enkazından çıkan ayçiçekleri, kent sakinlerinin ilgisini çekiyor. Herkes, bu çiçeklerin önünde fotoğraf çektiriyor. Çevredeki esnaflar, deprem sonrası bölgede yoğun yağmur yağdığını ve ayçiçeklerinin yaklaşık 1.5 ay önce ortaya çıktığını belirtiyor.

Bu enkazdaki kuruyemişçinin sahipleri ise hayatta. Gaffaroğlu Kuruyemiş adıyla 2016 yılında açılan dükkân, 2021’de yenilenmişti. Dükkânın ortaklarından Mehmet Kartal, burada pek çok anısı olduğunu ve ayçiçeklerini görünce çok şaşırdığını ifade ediyor. Kartal, konuyla ilgili olarak birçok kişinin kendisini aradığını ve ayçiçeklerini koparıp evlerinin bahçesine veya kaybettikleri sevdiklerinin mezarlarına koyduklarını söylüyor. Yıkıntıların arasında ayçiçeklerini suladığını da ekleyen Kartal, bu çiçeklerin kendisine umut verdiğini belirtiyor.