Psikologunuzdan Tehlikeli Taciz: İstanbul’da Yaşanan Cinsel Taciz Davası

Psikoloğun online tacizine 10 ay ceza

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bir dava, Hatice B.’nin (32) kişisel problemleri ve öfke sorunlarıyla ilgili olarak psikolog Mustafa Özay’a danışmasıyla ilgilidir. Hatice B., 2017 yılından 2021 yılına kadar terapilerini ücret karşılığında Mustafa Özay’dan almıştır. Koronavirüs salgınından dolayı 2020 yılında terapilerine çevrimiçi olarak devam etmiştir. İddiaya göre, Hatice B., 14 Şubat 2020 tarihindeki bir seans randevusu için psikolog Mustafa Özay ile görüşmüştür. Psikolog Özay, ‘bir psikologun gözünden’ adlı Instagram profilinden bir istek göndermesi gerektiğini ve Hatice B.’nin bunu kabul etmesi gerektiğini söylemiştir. Ancak, Mustafa Özay’ın gönderdiği linkte, kendisinin seanslar sırasında tahrik olduğuna dair Hatice B.’ye taciz edici yazılar yazmıştır. Hatice B., bu olay karşısında büyük bir şok yaşamıştır. Mustafa Özay ise kendini affettirebilmek için on seansı ücretsiz yapabileceğini söylemiştir. Genç kadın, psikologun bu konuşmalarından rahatsızlık duyarak durumu savcılığa bildirmiş ve suç duyurusunda bulunmuştur.

Soruşturma kapsamında savunma yapan psikolog Mustafa Özay, Hatice B.’ye kendi isteğiyle danışmanlık hizmeti verdiğini ve kişisel problemleriyle ilgili çalıştıklarını savunmuştur. Özay, yüz yüze görüşmelerinde genellikle Hatice B.’nin cinsel hayatındaki partner sorunlarını konuştuklarını belirtmiştir. Özay, yazışmaların tamamen tedavi odaklı olduğunu ifade etmiştir.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2 yıldır süren davada kararını açıklayan mahkeme, psikolog Mustafa Özay’ı ‘cinsel taciz’ suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırmıştır. Mahkeme, sanığın geçmişte kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış olmasını ve kişilik özelliklerini dikkate alarak cezayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına çevirmiştir. Gerekçeli kararında mahkeme, Özay’ın mesajlarının doğrudan olaya dahil olduğunu ve cinsel taciz suçunu oluşturduğunu belirtmiştir.