Kayseri’deki Kültepe Örenyeri: Anadolu’nun Tarihine Işık Tutan Bir Kazı Alanı

Kültepe’de kazılar 5 bin yıl sürecek

Anadolu’nun tarihine 6 bin yıl öncesine kadar dayanan Kültepe Kaniş Karum Örenyeri, Kayseri’de bulunuyor ve şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu örenyeri, Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntılarını barındırıyor. Kültepe Örenyeri, höyük ve karumdan oluşuyor ve yönetim binaları, dini yapılar, evler, dükkânlar ve atölye kalıntıları gibi birçok yapıyı içeriyor. 1948 yılından bu yana devam eden kazı, restore çalışmaları ve envanter çalışmaları ile Kültepe, Türkiye’nin önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir.

Kazı Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesidir. Prof. Dr. Kulakoğlu, “Kültepe, Türkiye’nin en eski kazı alanlarından birisidir. Atatürk’ün talimatıyla Anadolu’da arkeolojik araştırmalara odaklanılmış ve bunun sonucunda farklı dönemlerde yeni kazı projeleri başlamıştır” şeklinde konuştu. Kazı çalışmalarının ise 75 yıldır kesintisiz olarak sürdüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Kulakoğlu, “Kültepe’nin alanı yaklaşık olarak 3 kilometrekaredir. Şimdiye kadar yapılan kazılar ise bu alana %1 veya %2 gibi bir oranda ulaşmıştır. Kültepe’nin tamamen kazılması gereksizdir ve bu aslında gelecek nesillere bırakılması gereken bir görevdir. En az 5 bin yıl daha sürecek bir kazı sürecine ihtiyaç duyuyoruz. Kültepe’nin asıl önemi, Anadolu tarihini başlatmasıdır. Şuana kadar yapılan kazılar sonucunda 23 bin 500 tablet bulunmuştur. Eğer kazılar tamamlanmış olsaydı, birkaç yüz bin tablet bulma ihtimalimiz vardı” şeklinde devam etti.