Antalya’nın Kuşları ve Yaşam Alanları Hakkında Bilgilendirici Bir Kitap Yayımlandı

Antalya kuş türlerinden 327'si tehdit altında

Antalya’nın Kuşları ve Önemi Adlı Kitap Uzmanlar Tarafından Hazırlandı

Antalya’nın kuşları ve yaşam alanlarının önemi, veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Doç. Dr. Esra Per tarafından kaleme alınan “Antalya Kuşlarının Önemli Yaşam Alanları” adlı kitapla vurgulandı. Kitap, depremde hayatını kaybeden Önder Cırık’a ithaf edilerek yayımlandı. Yazarlar, Antalya’nın zengin doğal kaynakları arasında kuşlar ve yaşam alanlarının da önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, vatandaşların bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Antalya’nın nadir ve tehlikede olan kuş türlerine ev sahipliği yaptığını ve doğal yaşam alanlarına müdahalenin bu türlerin nüfusunun azalmasına ve yok olmasına neden olduğunu vurgulayan yazarlar, Antalya’da toplamda 338 kuş türünün gözlemlendiğini kaydetti.

Bugüne kadar Avrupa’da 869, Türkiye’de ise 493 kuş türü kayıt altına alınırken, Antalya’da ise 338 kuş türüne rastlandığını eBird (eKuşBank) verilerine dayanarak açıkladı. Bu türler arasında birçok nesli tehlike altında olan kuş türü bulunuyor. İnce gagalı kervan çulluğu, balık baykuşu, bozkır kartalı, küçük akbaba, mezgeldek ve bozkır delicesi gibi türlerin nesilleri tehlikede olanlar arasında yer aldığını belirten yazarlar, Antalya’da korunan ve avlanması sınırlı olan 52 yabani tür, 27 korunan av hayvanı ve 3 dönemsel olarak avlanmasına izin verilen av hayvanı bulunduğunu ifade etti.

eBird 2022 verilerine göre, Antalya’da 589 kullanıcının gerçekleştirdiği 3,468 gözlem kaydı olduğunu belirten yazarlar, Antalya’nın Türkiye’de en fazla kuş türüne ev sahipliği yapan beşinci şehir olduğunu açıkladılar. Antalya’da bulunan önemli kuş yaşam ve gözlem alanları arasında Demre Kuş Cenneti, Side, Akseki, Patara, Avlan Gölü, Bağaçay, Denizkent, Manavgat Nehir Ağzı ve Boğazkent bulunuyor. Ayrıca şehir merkezinde Cam Piramit, Akdeniz Üniversitesi ve Karaalioğlu Parkı da kuş gözlemi için önemli noktalar arasında yer alıyor.

Gökçe Coşkun ve Doç. Dr. Esra Per, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı, su kirliliği, orman tahribi, erozyon, hava kirliliği, yaban hayatı ticareti, avcılık ve toprak kirliliği gibi faktörlerin yaban hayatı ve kuşları olumsuz etkilediğini belirtti. Yazarlar, yaptıkları yaban hayatı rehabilitasyon çalışmasında travmanın en yaygın etken olduğunu vurgulayarak, kuşların şehirdeki camlara çarpması, araç çarpmaları ve evcil hayvan saldırılarının bu travmaların başlıca nedenleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, şehirde terk edilen evcil hayvanların doğal avcılar haline gelerek kuşları avlamasının da bir sorun olduğunu belirtti. Kuşların göç yorgunu olması, öksüz yavruların yardıma ihtiyaç duyması, insan baskısı ve uygun yaşam alanlarının azalması gibi faktörlerin de kuş populasyonunu olumsuz etkilediğine dikkat çeken yazarlar, doğal yaşam alanlarının korunması ve insan faaliyetlerinin etkisinin azaltılması gerektiğini vurguladı.