İnternet Üzerinden Yapılan Dolandırıcılıkta İlk Karar Açıklandı

Depremzedelere yardım vaadiyle dolandırmıştı! İşte cezası

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, iddialara göre 13 Şubat 2023’te Erhan B. adlı bir kişi, deprem bölgesinde bulunmadığı halde orada olduğunu sosyal medya hesabından paylaşmış ve afetzedelere acil para yardımı çağrısında bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu konuda iddianame hazırlayarak, sanığın hesabına bugüne kadar olayla bağlantılı herhangi bir ödeme yapılmadığını vurgulamış ve “nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs” suçundan 3 ila 10 yıl arasında hapis cezası talep etmişti.

İlgili dava kapsamında, ilk duruşmada karar açıklandı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmada tutuklu olan Erhan B. ve avukatı hazır bulundu. Erhan B. savunmasında, “Engelli annemle birlikte yaşıyorum ve annemin bakımını ve geçimini sağlamak benim sorumluluğumdaydı. Ayrıca evim depremde yıkıldığı için zor zamanlar geçiriyordum. Bu nedenlerle internete ilan vermeye mecbur kaldım, ancak bu ilandan dolayı çok pişmanım ve bir daha böyle bir şey yapmayacağım” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, kararını açıkladı ve Erhan B.’yi “nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanığın geçmiş suç kaydının olmamasını da dikkate alarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve tahliyesine karar verdi.