İstanbul’da SARAÇHANE Arkeoloji Parkı’nda Tarih Yüzüne Çıkıyor! İlgi Çeken Kazı Çalışmalarından Yeni Keşifler Ortaya Çıkıyor!

Saraçhane kazısından çıktı... 1500 yıllık bakış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Miras ekipleri, SARAÇHANE Arkeoloji Parkı’ndaki kazı çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. İBB Genel Sekreteri Mahir Polat, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruyla, 8 Haziran 2022’den bu yana devam eden çalışmalarda son olarak 1400 yıllık 4 adet heykel grubunun bulunduğunu açıkladı. Polat, heykellerin fotoğraflarını da paylaşarak, “Yıllar sonra ilk kez bu 1500 yıllık eserleri görüyorsunuz” dedi.

Arkeolog ve kültür tarihçisi olan Mahir Polat, yapılan kazılar hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Bu arkeolojik sit alanında geç Roma döneminde bir saray yapılaşmasının olduğu düşünülüyor. 13 ay önce başlattığımız çalışmalar sonucunda, 700’e yakın sikke, çeşitli seramik parçaları, Osmanlı dönemi mezarları, Haydar Ali Tekkesi yapıları gibi birçok eser bulduk. Şu anda Roma Sarayı olarak adlandırdığımız bölgeye ilerliyoruz ve sarayın kendisinin dekorasyonunda kullanılan buluntulara ulaşmaya başladık. Toprağın altında daha pek çok kültür varlığı ve tarihi eser olduğuna inanıyoruz. Bu alanda yapacağımız keşifler bizi heyecanlandırıyor.”

Nisan ayında yapılan kazılarda, tahminen 1900 yaşında olan bir Roma heykeli bulunmuştu. Ayrıca, haziran başında da Antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan’ın mermer heykel parçası çıkarılmıştı. Bu yeni keşifler, İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerine olan ilgiyi daha da artıracak.