Lise Adaylarının Tercih Edebileceği Okullar ve Öğrenci Deneyimleri

Gözde liselerin öğrencilerinden altın gibi tavsiyeler

Lisede eğitim almayı hedefleyen birçok aday için önemli bir seçenek olan okullar hakkında, geçmiş yıllarda kabul edilen ve hala eğitimlerine devam eden öğrencilerin deneyimleri önemli bir referans niteliğinde. Bu öğrenciler, okullarının akademik ve sosyal olanaklarını hem anlatırken hem de bu yıl liseye aday olan öğrencilere tercih dönemiyle ilgili önerilerde bulunuyor.

“Burası sadece meslek lisesi değil. Matematik, yazılım gibi birçok farklı konuda eğitim alabiliyoruz.” gibi bir alıntıya göre, Demirören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sadece mesleki eğitim sunmayan başka farklı konularda da eğitim imkanı sağlayan bir okul. Burada öğrenciler, aldıkları eğitimle İngilizce konuşma becerilerini geliştirmeye başladıklarını ifade ediyor. Ayrıca bu okula bakıp puanlarına ve ilgi alanlarına uygun başka okulları araştırıp seçmelerini öneriyorlar.

Öğrencilerin deneyimlerinden bir diğer alıntı ise “Geçen yılki sınavda 490 puan almıştım. Okula Diyarbakır’dan geldim. Çünkü buranın gerek İngilizce gerek matematik programı çok iyi. Gazeteciliği, radyo ve televizyonu öğrenebileceğim en iyi yerdeyim. İşin tamamen mutfağındayım.” şeklinde. Mustafa Said Araç adlı öğrenci, Istanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde İngilizce ve matematik programlarının kalitesi ve gazetecilik, radyo ve televizyon gibi alanlarda eğitim alma imkanının çok iyi olduğunu vurguluyor. Kendi ilgi alanlarına ve puanlarına uygun okulları tercih etmelerini öneriyor.

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi hakkında ise “Okulun Almanca dil diploması ve denklik olanağı sağlaması en önemli tercih sebeplerimden biri oldu. Okulda o kadar çok etkinlik düzenleniyor ki bu sayede kendimi keşfedebildim. Yurdumuz okula yaklaşık 5 dakikalık mesafede bulunuyor. Odalarımız 6 kişilik. Önerim, adaylar liseyi farklı bir şehirde okumaktan korkmasın.” şeklinde bir alıntı bulunuyor. Sıla Yaman isimli öğrenci, Kabataş Erkek Lisesi’ni tercih etmesinin sebeplerinden birinin Almanca dil diploması ve denklik imkanının sağlanması olduğunu belirtiyor. Ayrıca çok sayıda etkinlik düzenlenmesinin öğrencilerin kendilerini keşfetmelerini sağladığını ifade ediyor. Tercih yapacak adaylara, farklı şehirde okuma konusunda cesaretli olmalarını öneriyor.

Çapa Fen Lisesi hakkında ise “Sınava hazırlanırken hedeflerim arasında Çapa Fen Lisesi zaten vardı. Çünkü üniversitede tıp fakültesinde okumak istiyorum. Okulda özellikle matematik ve fizik dersleri oldukça kapsamlı bir şekilde işleniyor. Öğretmenlerimiz aynı zamanda mentörlerimiz olarak sürekli yanımızdalar. Farklı şehirden gelen arkadaşlarım okul bahçesinde yer alan yurtta kalabiliyorlar.” şeklinde bir alıntı yer almaktadır. Sibel Yıldırım isimli öğrenci, Çapa Fen Lisesi’ni tıp fakültesinde okumak istemesi sebebiyle tercih ettiğini belirtiyor. Okulun matematik ve fizik derslerinin oldukça kapsamlı olduğunu ve öğretmenlerin aynı zamanda mentörleri olduğunu söylüyor. Ayrıca farklı şehirlerden gelen arkadaşların okul bahçesinde yer alan yurtta kalma imkanının olduğunu ifade ediyor.

Ankara Fen Lisesi ile ilgili bir alıntıda ise “Buraya Konya’dan geldim. Okulda sanat dergisinin editörlüğünü yaparken bilim olimpiyatlarına katıldım. Bunlar kendimi tanımamı sağladı. Bu okulu tercih etmeyi düşünenler, lisede birçok farklı deneyim elde ederek mezun olacak ve hayata daha avantajlı başlayabilecek.” şeklinde bir ifade yer almaktadır. Melda Rana Alaşahin adlı öğrenci, Ankara Fen Lisesi’ni tercih etmesinin sebeplerinden birinin sanat dergisi editörlüğü yapma ve bilim olimpiyatlarına katılma fırsatının sağlanması olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu okulu tercih edecek olan öğrencilerin birçok farklı deneyim elde ederek mezun olacaklarını ve hayata avantajlı bir başlangıç yapabileceklerini söylüyor.

İzmir Atatürk Lisesi hakkında yapılan bir alıntıda ise “Dans sporunda 12 Türkiye birinciliğim var. Bu okulu yaptığım sporu da geliştirebilecek olması sebebiyle tercih ettim. Okulda çok sayıda kulüp var. Ders dışında herkes ilgi alanına göre çalışma yapabiliyor. Ayrıca okulumuzda çok iyi yabancı dil eğitimi veriliyor.” şeklinde bir ifade yer almaktadır. Ceylin Azra Kızılkaya adlı öğrenci, İzmir Atatürk Lisesi’ni tercih etmesinin sebeplerinden birinin dans sporunda Türkiye birincilikleri kazanması olduğunu belirtiyor. Ayrıca okulun çeşitli kulüplere sahip olduğunu ve ders dışında öğrencilerin ilgi alanlarına göre çalışmalar yapabildiğini söylüyor. Bunun yanı sıra okulda çok iyi bir yabancı dil eğitimi verildiğini ifade ediyor.