Şanlıurfa’da Patlayıcı Yüklü TIR Operasyonunda Karanlık Nuri İle İlgili Gelişmeler

‘Karanlık Nuri’ nasıl firar etti

Şanlıurfa’da, 8 Eylül 2015 tarihinde, soğan yüklü bir TIR içerisinde patlayıcı madde bulundu. Patlayıcı maddelerle ilgili olarak, daha önce Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan ihraç edilen ve “Karanlık Nuri” olarak bilinen Gökhan Nuri Bozkır dahil olmak üzere 9 kişi hakkında Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘silahlı terör örgütüne üyelik, silahlı terör örgütlerine silah sağlama, izinsiz olarak tehlikeli maddelerin bulundurulması veya el değiştirmesi’ suçlarından dava açıldı. 2019 yılında sonuçlanan bu dava, firari durumda olan Bozkır ve 4 sanığının dosyasının ayrılmasıyla sonuçlandı.

Ukrayna’da bulunan Bozkır, Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturması kapsamında Türkiye’ye iade edildi. Savcılık, Hablemitoğlu suikastıyla ilişkili olarak Bozkır ve diğer 6 sanık hakkında Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Yargılama devam ederken, mahkeme 19 Mayıs’ta Bozkır ve diğer tutuklu sanıkların serbest bırakılmasına karar verdi. Savcılığın “Kaçma şüphesi var” itirazları reddedildi.

Hablemitoğlu dosyası kapsamında tutuklu olan Bozkır, “soğan TIR’ları” dosyası nedeniyle Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadesi alındı. Bozkır’ın avukatına göre, Bozkır bu mahkemede “yurtdışına iade edilirken sadece Hablemitoğlu dosyası nedeniyle yargılanabileceğiyle ilgili Ukrayna’ya garanti verildiğini, soğan TIR’ları dosyası nedeniyle yargılanamayacağını, bu durumun uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ve suçlamaları kabul etmediğini” belirtti. Mart 2022’de Türkiye’ye iade edildikten sonra tutuklanmayan Bozkır hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı.

Hablemitoğlu dosyası kapsamında tahliye edildikten bir hafta sonra, Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, “soğan TIR’ları” dosyasıyla ilgili kararını verdi. Mahkeme, Bozkır’a 21 yıl hapis cezası verdi ve tutuklanmasına hükmetti. Ancak, Bozkır’ın tutuklanarak cezaevine konulduğu haberlerine rağmen, Bozkır’a ulaşılamadı.

Bozkır’ın firar ettiği tartışmaları başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Temmuz’da Bozkır’ın Hablemitoğlu dosyasıyla ilgili adli kontrol kararını ihlal ettiğini Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bildirdi. Mahkeme, 6 Temmuz’da “Bozkır’ın adli kontrol tedbirini ihlal ettiğinin anlaşıldığı” gerekçesiyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdi. Mahkeme ayrıca Bozkır için verilen imza atma ve Ankara il sınırlarını terk etmeme gibi adli kontrol tedbirlerini de kaldırdı.

Şanlıurfa’daki dava nedeniyle firar eden Bozkır, burada Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili itiraflarda bulundu. Gökhan Nuri Bozkır, MİT tarafından Ocak 2022’de Ukrayna’da yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Bozkır, mevcut delil durumunu göz önünde bulundurarak mayıs ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.