Koruma Kararının Süresi Uzatılmayan Kadın, İtiraz Etti ve Mahkemeden Olumlu Sonuç Aldı

Bu karar örnek olsun

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa kapsamında aldığı koruma kararının süresi sona eren G.T. isimli kadın, eşi Ç.T.’ye karşı boşanma davası açtı. Ancak genç kadın, koruma kararının süresinin uzatılması talebinde bulundu. İstanbul Anadolu 7. Aile Mahkemesi, talebi reddederek koruma kararının uzatılması talebini değerlendirdi ve “Mahkememiz dosyasında verilen koruma kararına ihlal olmadığından tedbir kararının uzatılması talebinin reddine” kararını verdi. Genç kadının avukatı Buket Derya Karaman, koruma kararının süresinin uzatılmamasına itiraz etti. Karaman, “6284 sayılı Yasa’nın amacı sadece şiddete uğrayan değil şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlerin düzenlenmesidir. Dolayısıyla koruma kararının uzatılması talebimizin reddi için müvekkilin şiddete uğramış olması şartı getirilmesi kabul edilmeyecektir” şeklinde açıklama yaptı.

İstanbul Anadolu 8. Aile Mahkemesi ise itirazı değerlendirdi. Mahkeme, “Taraflar arasındaki devam eden boşanma dosyası birlikte değerlendirildiğinde 6284 sayılı Yasa gereği tedbir kararı verilmesi için ihlal ya da eylem olmuş olması gerekmediği” gerekçesiyle itirazı kabul etti. Ayrıca mahkeme, 6284 sayılı Yasa kapsamında eşine karşı şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürme içeren söz ve davranışlarda bulunmamasına, müşterek konuttan derhal uzaklaştırılmasına ve müşterek konutun şiddet mağduruna tahsis edilmesine, tedbir isteyenin bulunduğu ve bulunacağı konuta veya çalıştığı işyerine yaklaşmamasına, iletişimi araçlarıyla rahatsız etmemesine karar verdi.

Mahkeme, aynı yasanın gereği olarak Ç.T.’yi uyararak, “kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacağının, tedbir kararının gereklerine aykırılığın tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre 15 günden 30 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacağı” konusunda bilgilendirme yaptı.