Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi’nde yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladığı basın toplantısında şunları ifade etti: “Rusya-Ukrayna savaşında 504. günü geride bırakıyoruz ve Türkiye olarak müttefiklerimizle dayanışma içinde hareket ederken, savaşın sona ermesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. İstanbul süreciyle başlayan temas trafiği, Ukrayna tahılının sevkine izin veren Karadeniz girişimi ve esir takasları ile devam etti. Bugüne kadar dünya pazarlarına 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü ulaştırıldı. Karadeniz girişiminin süresi 17 Temmuz’da doluyor ve bu girişimin uzatılması için görüşmelerimiz devam ediyor.”
Erdoğan, PKK/PYD’ye yapılan desteğin ittifakın birliğine zarar verdiğini belirterek, bu yaklaşımın makul bir açıklamasının olmadığını vurguladı. Ayrıca, NATO’nun terörizmle mücadeleye yönelik gayretlerinin artırılması gerektiğini ifade etti.
İsveç ile ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı, İsveç’in terör örgütleriyle mücadele gibi üçlü bir yol haritası sunacağını ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesine ve vize serbestisine destek vereceğini belirtti. Savunma sanayi alanındaki kısıtlamaların kaldırılması konusunda da İsveç’in üzerine düşenin yapmayı sürdüreceğini söyledi. Bu temel üzerinden yapılacak değerlendirmeler sonrasında İsveç’in katılımıyla bir sonraki safhaya geçileceğini ifade etti.
“Türkiye’nin mukaddes kitabı Kuran-ı Kerim’e yönelik alçakça saldırı sonrasında İsveç hükümetinin saldırıyı tasvip etmediklerine dair beyanlarını not ettik” diyen Erdoğan, nefret suçlarına müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Zirvenin Türkiye için önemli kararların alınması noktasında yeni bir başlangıca vesile olacağını belirten Cumhurbaşkanı, terörizmle mücadele, AB üyelik süreci ve yaptırımların kaldırılması konularında önemli kararların alınacağını ifade etti. Elde edilen kazanımları daha da sağlamlaştırmak için atılacak hamlelerle Türkiye’nin rolünün, ağırlığının ve etkinliğinin artacağını da vurguladı.
Erdoğan ayrıca, AB sürecinin takipçisi olduklarını belirterek, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin kabul edilmesi konusunda olumlu bir yaklaşım beklediklerini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ile F-16 görüşmesine de değinen Cumhurbaşkanı, Biden’ın ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiğini aktardı. Ancak, bu sürecin Amerikan Kongresi’nden de geçmesi gerektiğini ve bazen Demokratlar ve bazen Cumhuriyetçiler tarafından engellendiğini ifade etti. Umutlu olduğunu belirten Erdoğan, bu süreçte olumlu bir sonuç almayı umduklarını ifade etti.
Son olarak, Türkiye’de “Türkiye istediğini aldı” yorumlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun uygulamada görülmek istendiğini ve başarıları Türkiye ve dünya medyasıyla paylaşacaklarını belirtti. Halkın çıkarlarını ne kadar artırırlarsa, o kadar başarılı olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde Yunan lider Miçotakis, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Arnavutluk Başbakanı Edi Ramaz Hollanda Başbakanı Mard Rutte ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gibi birçok liderle de görüştü.